PvCF

logo PvCF

Windows 10 instellingen

Het zal weinigen zijn ontgaan, Windows 10 is gearriveerd.
Er van uit gaande dat het installeren gelukt is moet het systeem nog aangepast worden.
Nadat je van je oude Windows versie bent overgestapt naar Windows 10 kun je verder werken waar je gebleven was. Je krijgt een maand de tijd om terug te keren naar je oude Windows versie en daarna verdwijnt die mogelijkheid.
Voordat je verder gaat met de tips in dit artikel moet je eerst controleren welke versie van Windows 10 je hebt en of deze is geactiveerd. Je vindt die informatie onder Start | Instellingen | Bijwerken en beveiliging.

Versiecontrole
Controleer welke versie van Windows 10 draait en of deze is geactiveerd

Installeren

Het installeren gaat in veruit de meeste gevallen goed. Microsoft probeerde al langere tijd iedere Windowsgebruiker die voldeed aan de standaardvereisten (werken met een legitieme Windows 7 of 8.1) over te halen zich in te schrijven voor Windows 10. Deelnemen was simpel, een muisklik was voldoende, en Windows 10 werd op de achtergrond geladen. Vanaf 29 juli 2015 kregen de gebruikers geleidelijk bericht dat Windows 10 geïnstalleerd kon worden, en korte tijd later was je overgestapt.
Ik ga verder niet in op argumenten voor of tegen een overstap, voor velen zal gelden dat ze blij zijn met een gratis overstap naar de actuele versie.

Opnieuw installeren

Je leest wel dat veel mensen vroeg of laat problemen krijgen na de overstap en dan min of meer gedwongen zijn Windows nieuw te installeren. Ik ben altijd al een voorstander van schoon installeren geweest, en dus download ik een ISO van Windows 10, een image van de installatie-dvd, van de website van Microsoft, van www.microsoft.com. Je download van deze site de Media Creation Tool. Kies voor de 64 bits versie, die draait op bijna alle computers die nu nog in gebruik zijn. Draai dit programma en je wordt gevraagd wat je wilt doen: De computer waar je nu mee werkt upgraden of een installatiemedium voor een andere computer maken. Kies een installatiemedium maken Je krijgt de keus uit taal, de versie, Home of Pro, en de architectuur, 32 of 64 bits.
De taal is vrij te kiezen, Nederlands of bijvoorbeeld Engels, Fries zit er nog niet bij, de versie die je kiest is afhankelijk van de versie die je nu draait, de architectuur kan bijna altijd 64 bits zijn.
De installatie behandel ik verder niet. Als je niet met een Microsoft account wilt inloggen, wat mijn voorkeur heeft, kun je voor je begint het beste de netwerkverbinding verbreken, bijvoorbeeld door de netwerkkabel los te maken.
LET OP: bij een schone installatie ben je al je programma's en data kwijt. Zorg dus voor een goede back-up.

Activeren

Vanaf Windows 95 tot Windows 10 was het gebruikelijk om bij installatie een serienummer in te voeren en Windows te activeren bij Microsoft. Zodra je met Windows 10 bent geüpgraded van Windows 7 of 8.1 maakt Windows zo snel mogelijk contact met de servers van Microsoft. Je computer wordt automatisch geactiveerd. Microsoft slaat daartoe een hardware profiel op van je computer. Wat er in dat profiel zit weet niemand.
Vanaf dat moment is je computer bekend, en weet Microsoft ook of je een Home of een Pro versie hebt.
En gevolg is dat je dan ook Windows 10 net zo vaak nieuw kunt installeren als je wilt. Dat vind ik een groot voordeel, ik houd meer van vers installeren dan van upgraden.

Schone Windows

Als Windows opnieuw is geïnstalleerd kijk je tegen een schoon werkblad. Ik raad je aan de eerste installatiestappen af te ronden voor je contact maakt.
Microsoft wordt steeds nieuwsgieriger, net als Google en Apple overigens. Bij de eerste keer opstarten wil Microsoft daarom graag dat je je aanmeldt met een Microsoft account, zeg maar een Outlook of Hotmail emailadres. Ik raad je aan de eerste keer op te starten met een lokaal account.
Let wel, heb niet de illusie dat je aan de nieuwsgierigheid van Microsoft kunt ontkomen, je kunt het ze alleen moeilijker maken. En wat ze verzamelen hangt mede af van je instellingen, die ik deels in dit artikel toelicht.
Verder denk ik niet dat Microsoft erger (of minder erg) is dan Apple of Google, en ook is er geen bewijs dat ze de verkregen informatie misbruiken. Maar toch blijf ik liever bij mezelf.

Verse Windows 10
Een verse Windows 10

Startmenu

Het startmenu is anders. Of het mooier is laat ik in het midden, het is wel groter.
Door rechts te klikken op een tegel kun je deze aanpassen: Van Start losmaken (verwijderen dus), het formaat wijzigen, live inhoud in of uitschakelen (meldingen van het weer of de ontvangst van een mail) en een programma aan de taakbalk vastmaken.
Het eerste onderdeel waar ik altijd naar kijk zijn de instellingen.

Het nieuwe startmenu
Het nieuwe startmenu. Mooi?

Instellingen

Om de Instellingen aan te passen klik je op de Startknop en kies je voor Instellingen. De instellingen zijn in negen onderdelen verdeeld: Systeem, Apparaten, Netwerk en internet, Persoonlijke instellingen, Accounts, Tijd en taal, Toegankelijkheid, Privacy en als laatste Bijwerken en beveiliging. Je moet ze alle 9 af om je computer in te stellen.
De mogelijkheden die jij op jouw computer ziet kunnen afwijken van wat ik bespreek. Dat hangt onder andere af van de hardware, wel of geen accu in de computer, en de versie, Pro of Home, van Windows.

Negen instellingen
Negen instellingen. Hier regel je de hele werking van je computer

Deze inleiding

Systeem

Apparaten

Netwerk en internet

Persoonlijke instellingen

Accounts

Tijd en taal

Toegankelijkheid

Privacy

Bijwerken en beveiliging

Conclusie

Windows 10 instellingen: Een overzicht van de mogelijkheden van de instellingen van de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 6 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 9 november 2015
.