PvCF

logo PvCF

Bijwerken en beveiliging

Vorige onderdeel: Privacy

Volgende onderdeel: Conclusie

Instellingen: Bijwerken en beveiliging - Windws Update

Een van de belangrijkste instellingen ziet op het updaten. Standaard staat automatisch updaten aan. Dat is goed.

Updaten
Updaten, standaard op automatisch, en dat is goed

Onder de geavanceerd opties kun je aangeven dat je tegelijkertijd met de reguliere updates ook updates voor andere Microsoft producten wilt ontvangen. Dit stond bij mij standaard niet aan, maar is wel zo handig.
De volgende optie, bij alle Windows 10 versies behalve de Home versie, betreft het uitstellen van upgrades, in goed Engels "Defer upgrades". Dit valt onder de nieuwe Microsoft filosofie. Het is de bedoeling dat Windows 10 de laatste Windows wordt, in ieder geval die op deze wijze verspreid wordt, en dat deze tot in het oneindige ondersteund gaat worden. Omdat Microsoft zich realiseert dat de wereld wel gewoon doordraait kunnen nieuwe functie aan Windows toegevoegd worden. De bedoeling is dat dit op een soort olievlek manier gebeurt: Microsoft heeft een idee, probeert dat op een paar gebruikers uit en als daar niet teveel negatief commentaar op komt wordt het verder verspreid en belandt het uiteindelijk bij de reguliere updates. Gebruikers van de Pro versie kunnen deze upgrades enige maanden uitstellen, gebruikers van de Home versie dienen kennelijk als testvee.

XX
De geavanceerde opties zijn in de Pro versie uitgebreider dan in de Home versie

Op welke wijze worden updates geleverd.

Van de standaardinstelling word ik heel erg achterdochtig. Updates download je niet alleen van de servers van Microsoft, maar ook van willekeurige andere computers. Bovendien verspreid je zelf ook updates, hetgeen duur kan worden als je internet via een telefoonverbinding.
Als updates niet alleen van de servers van Microsoft komen gaat de verspreiding in principe sneller en met minder kosten. Maar alleen minder kosten voor Microsoft.
Standaard staat deze optie op het verdelen aan pc's in je lokale netwerk en op het internet, ik zou de optie in elk beperken tot pc's in het lokale netwerk, en ook alleen dan als je meer dan 1 computer in je eigen netwerk hebt.

XX
Help Microsoft de winter door. Updates zelf verdelen?

Instellingen: Bijwerken en beveiliging - Windows Defender

De real-time defender is het eigen antivirus programma van Microsoft. Ik gebruik het al sinds Windows 7 (toen heette het nog de Microsoft Security Essentials) en het heeft bij mij nog nooit een virus gevonden.
Dit kun je op verschillende manieren opvatten, ik bedoel het positief: Het werkt, update regelmatig, scant regelmatig en ik heb er voldoende vertrouwen in om het als enig antivirusprogramma te gebruiken. Ik merk daarbij wel op dat ik het merendeel van mijn internet activiteiten onder Linux doe, maar ik vind het programma goed genoeg.
Cloudbeveiliging en Sample indienen gaan mij daarbij te ver. Je gaat data naar Microsoft sturen, en die gaat het onderzoeken. Hoezo, en welke data? In principe zal het niet veel uitmaken als je toch al je data op de OneDrive van Microsoft opslaat, maar het idee staat mij niet aan.
Uitsluitingen zijn programma's en bestanden die Microsoft als potentieel schadelijk aanmerkt, maar als jij zeker weet dat het geen kwaadwillend programma of bestand is kun je hier aan Defender vertellen dat het dit programma met rust moet laten.

XX
De Windows Defender is al jaren mijn enige antivirusprogramma

Mijn mening: Windows Defender

Ik gebruik alleen Windows Defender als antivirussoftware. Daar zijn wat vragen over gekomen, ik zal mijn redenen daarom toelichten.
Vooraf wel deze kanttekening: Antivirusprogramma's vergelijken is een gecompliceerde bezigheid. Ik ben daar niet voor geëquipeerd. Dit verhaal is daarom niet meer dan een mening, een verslag van mijn ervaringen. Het staat iedereen vrij naar aanleiding van dit verhaal een virusscanner naar eigen smaak te gebruiken, ik neem geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen.
Maar denk eraan dat je niet meer dan één virusscanner op je computer installeert.
Windows Defender is een antivirusprogramma dat gratis bij Windows geleverd wordt. Overigens kan ik Norton Antivirus legaal gratis gebruiken, maar dat doe ik dus niet.
Een tweede belangrijke reden voor mij om de Defender te gebruiken is de geringe invloed op de snelheid van de computer. Vroeger gebruikte ik Avira, ook gratis, maar dat vond ik erg vertragend. Ik gebruik nu al een paar jaar de Defender als enige antivirusprogramma. En die heeft nog nooit een virus gevonden. Dat kan liggen aan een slechte kwaliteit van de scanner of mijn behoudende surfgedrag. Dat ik ook nog voornamelijk onder Linux verricht.
Ik heb geen problemen met Defender. Mijn idee is dat ieder antivirusprogramma in wezen hetzelfde doet, namelijk de computer beschermen tegen ongewenste software. Er zit verschil tussen de programma's, zoals de updatefrequentie. De echt belangrijke bedreigingen die veel voorkomen zullen ze allemaal opsporen en uitschakelen. Dus daarom volsta ik met de Defender. Met in het achterhoofd de gedachte dat het best mogelijk is dat er morgen een gevaarlijk virus doorheen komt. Dat risico blijft.
In tests uit 2014 komt Bitdefender als slechtste uit de bus, in tests uit 2015 als beste. Zeg het maar. De Windows Defender komt daarbij overigens nooit als beste uit de test.
Ik weet niet waarom mensen antivirusprogramma's kopen, terwijl de Defender gratis is, nou ja, bij de prijs inbegrepen. Ik weet ook niet waarom mensen Windows kopen, terwijl Linux gratis is.
Mogelijk een soort idee dat als iemand het je verkoopt je ook iemand hebt waar je je tot kunt wenden in geval van problemen.
Uiteindelijk geldt dat alleen jij, de gebruiker, verantwoordelijk bent. Als je als een dolle op alle linkjes klikt komt er geheid een virus binnen, welke antivirus software je ook gebruikt. Als je verantwoord omgaat met je computer, en nadenkt voordat je iets download of installeert, kun je bijna zonder antivirus programma. Bijna, niet helemaal. Veel wijsheid.

Instellingen: Bijwerken en beveiliging - Back-up

De Back-up optie kan alleen bestanden veiligstellen, geen volledige schijven. Als het besturingssysteem ontregeld is dien je het systeem opnieuw in te richten.
De Back-up werkt alleen als je fysiek meer dan één schijf in je computer hebt, het idee is dat als een schijf stuk gaat er nog een back-up van je data is. De back-ups kunnen automatisch, bijvoorbeeld om het uur, gemaakt worden. Deze back-ups beschermen dus niet tegen vernietiging van de data door een virus of diefstal van de computer.

Back-ups
Back-ups kun je maken van je data, niet van je partities
Back-ups Windows 7 stijl
Back-ups kun je ook nog met het Windows 7 programma maken.

Instellingen: Bijwerken en beveiliging - Systeemherstel

Dit is de optie om de computer te repareren. Je kunt hier enerzijds de computer in de uitgangspositie terugbrengen, maar de computer ook op een andere manier opstarten om reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Maar geen een op een back-up.

XX
Als het systeem hapert moet je het zelf repareren of opnieuw uitrollen

Instellingen: Bijwerken en beveiliging - Activeren

Bij Bijwerken en beveiliging kun je zien of je apparaat geactiveerd is.
Gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 krijgen gratis de upgrade naar Windows 10, en als ze voor het eerst online gaan wordt de activering binnen minuten verricht.
Bij de vorige versies van Windows was het noodzakelijk een serienummer in te voeren en dat te activeren. Nieuw in Windows 10 is dat van computers met een legitieme en up to date Windows versie (7 of 8.1) de gegevens door Microsoft opgeslagen worden. Dat betekent dat als je computer eenmaal is geactiveerd je Windows 10 (standaard of pro, afhankelijk van het vorige systeem) zo vaak kunt installeren als je wilt. Als Windows geactiveerd is kun je dus je harde schijf wissen en Windows schoon nieuw installeren. Een serienummer heb je niet nodig. Vooraf wel zorgen voor installatiemedia en een goede back-up van je data.

Windows 10 wordt automatisch geactiveerd
Windows 10 wordt automatisch geactiveerd. En kan vervolgens op deze computer schoon geïnstalleerd worden.

Instellingen: Bijwerken en beveiliging - Voor ontwikkelaars

Onderdelen die je kunt gebruiken als je zelf app's voor Windows 10 gaat schrijven. Handig, als dat op je van toepassing is.

Voor ontwikkelaars
Onderdelen voor ontwikkelaars

Vorige onderdeel: Privacy

Volgende onderdeel: Conclusie

Inleiding

Windows 10 instellingen: Een overzicht van de mogelijkheden van de instellingen van de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 5 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 9 november 2015
.