PvCF

logo PvCF

Conclusie

Marktaandeel

Volgens onderzoek van Netmarketshare had Windows 10 in oktober 2015, 3 maanden na introductie, al een marktaandeel van 7,94%. Windows 7 is veruit het populairste besturingssysteem.
Ter vergelijking: De Mac OSX komt niet verder dan 8%, Linux blijft op 1,57 % steken.
Onbegrijpelijk, vind ik, is dat nog 12,2 % van alle computergebruikers met Windows XP over het internet surfen.
Uit de enquête onder de PvCF leden blijkt dat deze niet voldoen aan deze verdeling. Ook onder PvCF leden is Windows het meest gebruikte besturingssysteem. Mac OS X groeit steeds verder, al meer dan 21% van de respondenten gebruikt dit OS. Maar ook Linux is inmiddels goed voor 5,8%.

Marktaandelen van besturingssystemen
Het marktaandeel van Windows 10 bedraagt 3 maanden na introductie, in oktober 2015, al 7,94%. Windows 7 is nog de grootste, Windows XP heeft onbegrijpelijkerwijze nog bijna 11,7% fans.

Conclusie

Tot hier gekomen zonder verbinding te maken met het internet? Vanaf nu kan het. Vergeet niet als eerste de computer te updaten, essentieel om veilig te computeren. Maar je moet blijven opletten om zoveel mogelijk van je privacy te beschermen.
De nieuwste Windows heeft weer veel instellingen die allemaal aandacht nodig hebben.
Heel algemeen kun je stellen dat je alles kunt uitschakelen waar je bij kunt, echt noodzakelijke functies kun je toch niet uitschakelen.
Een aantal van de instellingen zijn alleen relevant voor gebruikers van telefoons en tablets, al is Windows 10 op deze apparaten nog beschikbaar.
Soms is het lastig de grens te trekken tussen de nieuwsgierigheid van Microsoft en de noodzaak gegevens te verzamelen om de computer goed te laten werken.
Microsoft wordt steeds nieuwsgieriger, net als Google en Apple overigens. Microsoft wil daarom graag dat je je aanmeldt met een Microsoft account, zeg maar een Outlook of Hotmail emailadres. Als je je aanmeldt met een lokaal account is het iets moeilijker voor Microsoft om gegevens te verzamelen. Moeilijker, niet onmogelijk.
Wat ze verzamelen hangt mede af van je instellingen.
Moeten we nu extra achterdochtig worden richting Microsoft? Laten we dat ook niet overdrijven. Enerzijds moet je vertrouwen op de leverancier van de software, niemand is nog echt in staat zelf in te schatten in hoeverre alle gegevens die ze verzamelen absoluut noodzakelijk zijn. Anderzijds, een gigant als Microsoft kan zijn positie ook niet zo maar misbruiken zonder dat de hele wereld over het bedrijf heen zou vallen. Al zullen ze blijven proberen de grenzen op te rekken.

Inleiding

Systeem

Apparaten

Netwerk en internet

Persoonlijke instellingen

Accounts

Tijd en taal

Toegankelijkheid

Privacy

Bijwerken en beveiliging

Links

Windows 10 ISO bestanden downloaden

Marktonderzoek Overzicht marktaandelen besturingssystemen

Windows 10 instellingen: Een overzicht van de mogelijkheden van de instellingen van de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 6 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 9 november 2015
.