PvCF

logo PvCF

Privacy

Vorige onderdeel: Toegankelijkheid

Volgende onderdeel: Bijwerken en beveiliging

Instellingen: Privacy - Algemeen

Onder Privacy komen bij Algemeen de opties terug die je bij de installatie al had kunnen regelen. De enige optie die aanstaat is dat Microsoft de geïnstalleerde talen doorgeeft aan de websites. Volgens mij kun je dat rustig uitzetten, een webbrowser doet dat zelf wel.
Op de website legt Microsoft uit dat ze gepersonaliseerde advertenties gebruiken om de services gratis te houden. What ever.

De algemene privacy opties zijn hierboven al even beschreven, Onder de privacy optie van de instellingen kun je dit tot op in detail instellen.

Privacy
Privacy blijft een heikel punt

Instellingen: Privacy - Locatie

Ik heb mijn locatiegeschiedenis uitstaan. Bij een mobiel apparaat (telefoon of tablet) kun je je locatie eventueel gebruiken om te navigeren maar ik zie er het nut niet van in voor een gewone computer. Ik weet zelf wel waar ik ben, en een ander heeft er niets mee te maken. Hoewel ik er niet aan twijfel dat Microsoft en Google het ook precies weten, en mijn telefoon provider en wie ik allemaal niet vergeten ben.
Je locatie geschiedenis wordt opgeslagen, die kun je wissen - maar niet inzien.
Als je gebruik maakt van je locatie kun je per app, de moderne naam voor programma's, aangeven of deze wel of niet gebruik mag maken van de locatie. Als je de locatie gebruikt, kijk hier dan regelmatig om te zien of er nog apps bij zijn gekomen die van de locatie gebruik willen maken, of mogelijk al maken.
Geofencing berust op het gegeven dat je computer je zo goed kent dat deze weet of je in een voor jouw interessant gebied bent. Als je dat niveau hebt bereikt kunnen apps je daarbij ondersteunen. Ook dit kun je uitschakelen.

Locatie
Wil jij je locatie delen?

Instellingen: Privacy - Camera

Apps mogen ook mijn camera gebruiken. Dat is ten minste de standaardinstelling.
Wees hier terughoudend in. Geef alleen die programma's toestemming die je ook echt gebruikt, bijvoorbeeld Skype als je regelmatig met beeld met iemand praat. Alle programma's die je niet gebruikt met een camera uitschakelen.

camera
Je kunt bij camera aangeven welke apps hem mogen gebruiken

Instellingen: Privacy - Microfoon

Voor de microfoon geldt hetzelfde, en misschien nog wel in belangrijker mate. Zie je bij de camera vaak nog een lampje branden als deze opneemt, een microfoon doet dat geheel onopvallend. Uit. Uit. Uit.

microfoon
De microfoon mag van mij uit

Instellingen: Privacy - Spraak, handschrift en typen

Cortana moet de nieuwe digitale assistent worden. Om je goed te kunnen helpen moet het veel van je weten. En wat Cortana weet, weet Microsoft ook. De optie is standaard niet ingeschakeld, en je wordt gewaarschuwd als je de optie inschakelt. Als je het dan toch inschakelt moet je het zelf maar weten.

Leren kennen
Microsoft wil je graag leren kennen …
Weet je het zeker
… en jij moet zeker weet dat je dit wilt

Instellingen: Privacy - Accountgegevens

Hier kun je apps toestemming geven om je accountgegeven te gebruiken. Dit is ook weer in het kader van je computer beter te laten weten wat jij wilt. Ik heb nog geen apps gedownload die mijn accountgegevens willen gebruiken, mijn lijstje is nog leeg. Omdat ik er geen behoefte aan heb dat apps die ik in de toekomst ga gebruiken mijn gegevens gaan gebruiken zet ik de optie uit.

accountgegevens
Je accountgegevens zijn voor alle programma's interessant

Instellingen: Privacy - Contactpersonen

Je contactpersonen kun je ook delen. Vele apps vinden het interessant om te weten met wie je contact hebt, al is het maar om ook je contacten tot hun klanten te maken.
Je kunt deze optie niet in een keer uitschakelen maar moet alle apps afzonderlijk uitschakelen. Je zult hier met enige regelmaat moeten kijken of er geen nieuwe apps zijn die zich ook toegang tot je contactpersonen verschaffen.

Contactpersonen
Contactpersonen, welke app's mogen deze zien?

Instellingen: Privacy - Agenda

De apps die de agenda mogen gebruiken kun je wel in een keer de rechten ontnemen. Als je besluit dat je mail en kalender app wel de agenda mogen gebruiken, niet raar, kun je dat niet en moet je regelmatig deze instelling bekijken.

agenda
De agenda. Welk bedrijf mag weten wat jouw plannen zijn?

Instellingen: Privacy - Berichten

Met berichten worden SMS en MMS berichten bedoeld. Er zijn apps die deze berichten willen lezen en/of verzenden. Ook hier geldt dat je alle apps in een keer deze rechten kunt ontnemen of iedere app individueel.

Berichtenprogrammas
Berichten verzenden: Welke app mogen deze programma's gebruiken?

Instellingen: Privacy - Radio's

Het gaat hier niet over de Hilversumse zenders, maar over Bluetooth. Er zijn apps die met Bluetooth willen communiceren. Als je apps gebruikt die op deze wijze communiceren moet je het per app regelen, anders kun je ook hier in een keer alle apps de rechten ontnemen.

Radios
Radio's: Hilversum 3 bestaat niet meer.

Instellingen: Privacy - Overige apparaten

Deze optie ziet op alle apparaten die met je computer kunnen communiceren, dat kan een Xbox zijn maar ook een baken zijn. Ook al deze apparaten mogen standaard met de apps communiceren, tenzij je dat verbiedt, generiek of per app.

Overige apparaten
Allemaal apparaten die met je computer willen communiceren.

Instellingen: Privacy - Feedback en diagnose

Microsoft is geïnteresseerd in je mening. Je kunt hier aangeven of dat altijd (?) moet of één keer per dag, of nooit. Kies hier een instelling die bij je past.
De Diagnose en verbruiksgegevens lopen van basis naar volledig. De basisgegevens vindt Microsoft essentieel voor het functioneren van Windows. De update functie maakt hier onder andere gebruik van.
In de uitgebreide stand worden ook gegevens over het gebruik van de computer en de apps naar Microsoft verzonden. Bij volledig worden er zelfs geheugendumps naar Microsoft gestuurd.

feedback
De feedback kun je uitzetten, je apparaatgegevens beperken tot de basis

Instellingen: Privacy - Achtergrond apps

Er zijn diverse apps die op de achtergrond kunnen werken. Van sommige is het nut direct duidelijk, zoals een mail app, van andere een stuk minder. Bekijk alle apps en schakel uit wat je niet echt noodzakelijk vindt. Al is het maar om energie te sparen.

achtergrondapps
Opsomming van alle apps die op de achtergrond kunnen draaien. Mijn instellingen zijn simpel: Uit. Individuele apps kun je rechten geven, maar standaard alles uit!

Vorige onderdeel: Toegankelijkheid

Volgende onderdeel: Bijwerken en beveiliging

Inleiding

Conclusie

Windows 10 instellingen: Een overzicht van de mogelijkheden van de instellingen van de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 5 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 9 november 2015
.