PvCF

logo PvCF

Apparaten

Vorige onderdeel: Systeem

Volgende onderdeel: Netwerk en internet

Instellingen: Apparaten - Printers en scanners

Bij installatie heeft Windows waarschijnlijk al de aanwezige printer gevonden, anders kun je hem hier toevoegen. Standaard staan er een pdf printer, om pdf-documenten te maken die makkelijk te versturen zijn per mail en door iedereen te lezen. XPS is een vergelijkbaar formaat, destijds door Microsoft ontwikkeld toen ze, als enige, geen toestemming kregen van Adobe om een pdf-printer op te nemen inWindows. Alleen te gebruiken voor uitwisseling met Microsoft gebruikers, maar dat is ruim 90 % van de computergebruikers.
Het schuifje bij Downloaden via een verbinding met een datalimiet ziet op de mobiele gebruikers. Als je inbelt via een databundel met een gelimiteerde capaciteit kun je het schuifje op aan zetten, dan worden drivers alleen gedownload als je een wifi verbinding hebt. Dat zal voor veruit de meeste computergebruikers niet van toepassing zijn, die kunnen het schuifje op uit laten staan.
Overigens vinden veel printer fabrikanten de komst van een nieuwe Windowsversie een mooi moment om meer printers te verkopen. Door simpelweg geen nieuwe drivers ter beschikking te stellen is de overstappende klant gedwongen een andere printer te kopen.

X
Printers en scanners beheren en toevoegen

Instellingen: Apparaten - Verbonden apparaten

Op dit tabblad krijg je een overzicht van de aangesloten apparaten. In Apparaatbeheer krijg je een overzicht van alle hardware, hier alleen van de apparaten die je met een snoertje (of Wi-Fi of bluetooth) verbonden hebt. Op een laptop zie je hier bijvoorbeeld het ingebouwde toetsenbord en touchpad niet.

X
Verbonden apparaten kunnen een muis zijn, maar ook een SD-kaart

Instellingen: Apparaten - Muis en touchpad

In dit tabblad kun je instellen hoe muis en touchpad, indien aanwezig, moeten reageren op jouw invoer.
Voor de muis kun je instellen dat je linkshandig bent, en dus de rechterknop als de primaire knop wilt gebruiken. Verder kan een draai aan het wiel het scherm een aantal in te stellen regels opschuiven of een heel scherm. Grootte en kleur regel je in de instellingen onder Toegankelijkheid.
Als de laatste optie aanstaat kun je door vensters scrollen van programma's die niet actief zijn. Zo kun je bijvoorbeeld door de browser scrollen als een stukje in Word schrijft zonder over te schakelen naar de browser.
Voor een touchpad kun je instellen hoe groot de vertraging is. Dat lijkt een rare optie maar is toch handig: bij een grote vertraging heb je geen of minder last van het per ongeluk aanraken van de touchpad.

X
Muisinstellingen. Het uiterlijk pas je aan bij de toegankelijkheidsopties

Instellingen: Apparaten - Typen

Deze instelling ziet niet op een type apparaat maar op het aloude typen van teksten. Fouten in de spelling kunnen automatisch gecorrigeerd en gemarkeerd worden. Beide opties staan standaard aan, ik vraag me af of ze elkaar niet overlappen.

X
Mag Windows helpen bij het voorkomen van typefouten?

Instellingen: Apparaten - Automatisch afspelen

Voor alle verwisselbare media kun je aangeven wat Windows er mee moet doen. De acties zijn afhankelijk van de media, maar Weergeven in de verkenner, Afspelen, Geen actie ondernemen en Altijd vragen zitten er meestal tussen.

X
Een oude bekende: Wat moet er gebeuren als je een USB stick aansluit?

Vorige onderdeel: Systeem

Volgende onderdeel: Netwerk en internet

Inleiding

Conclusie

Windows 10 instellingen: Een overzicht van de mogelijkheden van de instellingen van de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 6 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 9 november 2015
.