PvCF

logo PvCF

Accounts

Vorige onderdeel: Persoonlijke instellingen

Volgende onderdeel: Tijd en taal

Instellingen: Accounts - Uw account

De opties die je hier kunt instellen hangen af van de wijze waarop je je aanmeldt bij de computer: Met een lokaal account of met een Microsoft account.
Microsoft beweert (uiteraard) dat Windows beter werkt als je je aanmeldt met een Microsoft account. Volgens mij, in de mij kenmerkende bescheidenheid, is dat onzin. Het hangt af van hetgeen je met je computer doet.
Als je een App uit de Microsoft store wilt downloaden moet je zijn aangemeld met een Microsoft account, maar daarna kun je weer met een lokaal account verder.
Mijn aanbeveling: Begin met een lokaal account, als je dan te vaak tegen beperkingen aanloopt kun je altijd nog overschakelen naar een Microsoft account. Al is het alleen maar op de momenten dat je het account nodig hebt.
Je kunt op deze plaats een afbeelding bij je account plaatsen. Als je computer voorzien is van een camera kun je hier een foto maken, je kunt er ook van af zien. Je kunt hier ook direct een extra account toevoegen.
Toegang via het werknetwerk is een optie voor werknemers van bedrijven waar de werkgever het netwerk openzet voor de eigen werknemers, bijvoorbeeld om thuis te werken. Dat zal voor medewerkers van de Belastingdienst niet snel opgaan, als zij thuis moeten of mogen werken krijgen zij de bijbehorende apparatuur ter beschikking gesteld.

XX
Een lokaal account of toch maar een Microsoft account?

Instellingen: Accounts - Aanmeldingsopties

Voordat je een optie kunt instellen moet je eerst een wachtwoord instellen voor je account.
Je kunt hier aangeven of je een wachtwoord moet ingeven als Windows uit de slaapstand weer wakker moet worden, wel een goed idee - als je een wachtwoord gebruikt.
Je kunt hier je wachtwoord wijzigen, of een pincode instellen. De pincode moet minimaal 4 tekens lang zijn. Volgens Microsoft is een pincode een goed alternatief voor een moeilijk wachtwoord. Het idee daarachter is dat je zo een gecompliceerd wachtwoord kunt gebruiken voor je Microsoft account. Je beveiligt je computer met een pincode, dat is dus geen belemmering voor een gecompliceerd wachtwoord. En als iemand je pincode afkijkt kan hij of zij alleen op het apparaat terecht - als hij dat in handen weet te krijgen. En een eenvoudige pincode zou met enige regelmaat veranderen moeten kunnen worden, alhoewel ik niet weet of dat in de praktijk ook zal gebeuren.
Als je computer is uitgerust met een vingerafdrukscanner kun je die hier in gebruik nemen, vooropgesteld dat je de juiste driver bij je fabrikant kunt vinden. Gr#@$!
Een afbeeldingswachtwoord is een plaatje waarover je een beweging moet maken met een muis, of vinger indien je een touchscreen hebt. In feite gat het er om dat je op een bepaalde plaats een veeg maakt, en dat gaat handiger als je op een foto van een oog naar een neus veegt dan dat je in het wilde weg een veeg moet zetten

X
Aanmeldingsopties. Hoe meer je sleept met je pc hoe belangrijker de juiste instelling is.
X
Extra: verbinding maken met je werk, of school, of wie maar diensten beschikbaar stelt

Instellingen: Accounts - Familie en andere gebruikers

Alleen als je aangemeld bent met een Microsoft account (waarom?) kun je hier je familie toegang geven tot je computer. Ik zie die vooral als een vorm van ouderlijk toezicht: Je kunt zo de computer van de kinderen beheren, en bepalen wat ze mogen en wanneer ze met de computer aan de gang kunnen.
Andere gebruikers kun je ook toegang geven tot je computer. Deze personen kunnen dat met hun eigen Microsoft account gebruik maken van jouw computer, zonder dat ze jouw instellingen kunnen aanpassen.

X
Mag de hele familie op je computer?

Instellingen: Accounts - Uw instellingen synchroniseren

Met gevoel voor understatement stelt Windows dat bepaalde onderdelen alleen beschikbaar zijn als je met een Microsoft account bent ingelogd. Ingelogd met een lokaal account kan ik helemaal niets instellen.
De synchronisatie van instellingen heeft Microsoft al geïntroduceerd in Windows 8. Je logt in met een Microsoft account en past vervolgens alle instellingen aan aan je eigen smaak. Als je je dan op een andere computer aanmeldt met je account worden de instellingen aangepast, zodat het er allemaal heel vertrouwd uitziet. Het werkte bij de vorige Windowsversie al prima, dus dat zal nog steeds zo zijn. Maar … je geeft Microsoft een nader kijkje in je zieleroerselen. Of je dat wilt laat ik aan je zelf over.

X
Synchroniseren of niet synchroniseren

Vorige onderdeel: Persoonlijke instellingen

Volgende onderdeel: Tijd en taal

Inleiding

Conclusie

Windows 10 instellingen: Een overzicht van de mogelijkheden van de instellingen van de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 6 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 9 november 2015
.