PvCF

logo PvCF

Netwerk en internet

Vorige onderdeel: Apparaten

Volgende onderdeel: Persoonlijke instellingen

Instellingen: Netwerk en internet

De opties die je hier te zien krijgt zijn afhankelijk van de aansluitingen die je computer biedt: WiFi, Ethernet en mogelijk ook een telefoonlijn.

Instellingen: Netwerk en internet - Wi-Fi

Bij Wi-Fi zie je alle aanbieders van een draadloze verbinding in je buurt.

X
Wi-Fi is de draadloze netwerkverbinding

Ik ben altijd zeer terughoudend bij het maken van een verbinding.
In de trein bijvoorbeeld herken je in elk geval de aangeboden verbinding van de NS, de overige moet je sowieso negeren. Probleem blijft dat je nooit zeker weet of de aanbieder NS ook echt de NS is, of een medereiziger met een sterker signaal die graag jouw internetverkeer aftapt. Bovendien weet je niet wat de NS allemaal van jou wil weten. Herkenning lijkt mij wel het minste. Wees daarom zeer terughoudend bij het leggen van een verbinding: Gebruik in principe geen mail en maak absoluut geen geld over en doe geen online bestelling. Ga ervan uit dat er bij een openbare verbinding altijd iemand is die meeleest. Dat is natuurlijk niet altijd zo, maar het gebeurt wel degelijk en jij weet nooit wanneer.

X
Weet met wie je verbinding maakt. Let op: Iedere Wi-Fi verbinding kan afgeluisterd worden.

Instellingen: Netwerk en internet - Vliegtuigstand

De vliegtuigstand is ingevoerd omdat je in een vliegtuig geen signalen mag uitstralen.
In de trein kan het ook handig zijn: Jij wordt niet lastig gevallen door medereizigers die hun wifi aanbieden, en zij (en de NS) zien jou niet en kunnen geen hackpoging ondernemen.
Ja, met het stijgen der jaren word ik ook al een beetje achterdochtiger.

X
De vliegtuigstand brengt rust, en spaart de accu

Instellingen: Netwerk en internet - Mobiel

Deze optie heb je alleen als je een simkaart van een telefoonprovider in je computer hebt. Daarmee kun je onafhankelijk van Wi-Fi hotspots altijd veilig verbinding maken met het internet. Tenzij de dekkingsgraad niet optimaal is, zoals Vodafone tussen Arnhem en Utrecht bewijst.
Overigens, de app die ze aanbieden is ook nog niet compatibel met Windows 10. Dat weerhoudt mij er niet van om toch verbinding te kunnen maken.

X
Met een simkaart ben je niet afhankelijk van een Wi-Fi verbinding

Instellingen: Netwerk en internet - Dataverbruik

Per apparaat wordt keurig bijgehouden hoeveel data er verbruikt wordt. Als er een limiet zit aan je databundel kun je die limiet hier instellen. Je kunt aangeven of de limiet maandelijks geldt, of bijvoorbeeld eenmalig, en hoe hoog de limiet is.
Goede manier om de kosten in de hand te houden.

X
Het dataverbruik is vooral van belang als je betaald voor de hoeveelheid. Mijn bescheiden hoeveelheid is te wijten (danken) aan een verse installatie.

Instellingen: Netwerk en internet - Mobiele hotspot

Als je een mobiele verbinding hebt kun je deze delen. Als je dat van plan bent raad ik je aan een goed wachtwoord te gebruiken en dat alleen aan mensen die je vertrouwd te geven - de kosten en andere ellende kunnen anders uit de hand lopen.

X
Je kunt je internetverbinding delen met je omgeving

Instellingen: Netwerk en internet - VPN

Een VPN kun je hier instellen. VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Het is een beveiligde verbinding over het internet die niet afgeluisterd kan worden. Het vergt nogal wat inspanning om zo'n verbinding op te zetten, het wordt daarom eigenlijk alleen in het zakelijke verkeer toegepast.
Onthoud: Als jij een keer een VPN verbinding moet opzetten krijg je er vast een uitgebreide handleiding bij.

X
VPN verbindingen toevoegen

Instellingen: Netwerk en internet - Inbelverbindingen

Ze bestaan (kennelijk) nog: inbelverbindingen. Met een modem verbinding maken over de telefoonlijn. Omdat ik denk dat dit niet meer geldt voor de leden van de PvCF ga ik hier niet verder op in.

X
Inbelverbindingen, in Nederland wel zo ongeveer achterhaald

Instellingen: Netwerk en internet - Ethernet

De bekabelde verbinding. In veel huishoudens gaat het aantal aansluitingen omlaag, iedereen werkt draadloos, via Wi-Fi. Maar in de meeste gevallen is het wel de snelste en meest stabiele verbinding, dus als er nog een kabel ligt, gebruik deze.
Standaard vertrouwd de computer die verbonden is via een ethernetverbinding andere computers in het (lokale) netwerk, hetgeen bijna altijd akkoord is.

X
Ethernet, een netwerkverbinding met een draadje
X
Ethernet, klik op de verbinding voor details

Instellingen: Netwerk en internet - Proxy

Een proxy verbinding is een verbinding over een tussenpunt naar het internet. Dat tussenpunt kan dienen als verzamelpunt of als beveiliging.
Een verzamelpunt is het bundelen van de gegevens die van en naar het internet gaan. Als alle gebruikers van een netwerk hetzelfde downloaden hoeft het maar één keer van het internet te komen. Dat kost minder bandbreedte en gaat waarschijnlijk sneller.
Je kunt een Proxy ook inzetten als beveiligingsmethode. Alles dat gedownload wordt van het internet wordt dan eerst op schadelijkheid gecontroleerd voordat de gebruiker het binnen krijgt.
Het moge duidelijk zijn, een proxy is de hogeschool van netwerkverbindingen. En dus waarschijnlijk niet van toepassing op mijn doelgroep, de gewone computergebruiker.

X
Proxy verbindingen

Vorige onderdeel: Apparaten

Volgende onderdeel: Persoonlijke instellingen

Inleiding

Conclusie

Windows 10 instellingen: Een overzicht van de mogelijkheden van de instellingen van de nieuwste versie van het meest gebruikte besturingssysteem.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 6 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 9 november 2015
.