PvCF

logo PvCF

Windows lifecycle

Wat heeft er het eeuwige leven?
Microsoft Windows in elk geval niet.

Is iedereen net gewend aan Windows 8.1, wil Microsoft al weer verder, naar Windows 10.
Naar het zich laat aanzien wordt het wel een hele goedkope upgrade, volgens de laatste berichten kunnen alle particuliere gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1 gratis updaten naar de nieuwe versie.

Updaten

Het leven van een computergebruiker bestaat deels uit updaten. Dat geldt voor Windows, Apple en Linuxgebruikers. De leveranciers gebruiken daarvoor verschillende methoden.

Linux is een systeem dat je gratis mag gebruiken. Er zijn veel verschillende distributies, met elk hun sterke kanten. De distributeurs, zoals Ubuntu, Linux MInt, OpenSuse of Fedora, bieden allemaal updates aan en regelmatig nieuwe versies.

Apple is een aantal jaren geleden ook overgestapt op het gratis aanbieden van nieuwe versies van hun besturingssysteem, OS-X.

En nu Microsoft dus ook. Windows 10 gratis! Zijn ze gek geworden?

De reden

Hoewel ik niet de grootste vriend ben van Microsoft wil ik ze zeker niet gek noemen. Ze hebben iets te veel geld en advocaten.
Bovendien, ze hebben geleerd van Windows XP. Windows XP is lang op de markt geweest, van december 2001 tot april 2014, en al die tijd heeft Microsoft support moeten verlenen. In 2007 kwam Windows Vista, in 2009 Windows 7 en in 2012 Windows 8. Ze moesten dus 4 versies tegelijk onderhouden en dat is, voorzichtig gezegd, niet handig.

Soorten support

Microsoft Windows kent 2 soorten support: Mainstream support en Extended support. De extended support (verlengde ondersteuning) bestaat alleen nog uit veiligheidsupdates. Daarnaast kan ondersteuning worden ingekocht, tegen prijzen die voor particulieren niet meer interessant zijn.
Als een product uitkomt krijgt het mainstream support (algemene ondersteuning). Naast de veiligheidsupdates (uiteraard) bestaat het uit aanpassing van het product en niet veiligheid gerelateerde ondersteuning, zeg maar het ontwikkelen en uitbreiden van het product om het actueel te houden, zoals het uitbrengen van Servicepacks.
Microsoft biedt mainstream support gedurende minimaal 5 jaar na het uitkomen van een product, of 2 jaar na de opvolger is uitgebracht. Ze nemen wel de langste van die twee. Extended support eindigt ook 5 jaar na het uitkomen van een product, of 2 jaar na het uitkomen van de opvolger van de opvolger, twee versies later dus. Ook hier geldt de langste van de twee.

Introductiedata

Windows XP     31 december 2001
Windows Vista  30 januari 2007
Windows 7        22 oktober 2009
Windows 8        26 oktober 2012
Windows 8.1     18 oktober 2013

De praktijk

Volgens de eigen regels mocht Microsoft de ondersteuning van Windows XP al op 30 januari 2009 stoppen De markt dwong Microsoft het tot 8 april 2014 te ondersteunen, maar die ondersteuning is nu echt gestopt.
De mainstreamsupport voor Vista kon keurig op 30 januari 2012 beëindigd worden maar dat is 10 april 2012 geworden. Op 11 april 2017 eindigt ook de Extended support.
De Mainstream support voor Windows 7 is ook al gestopt, op 13 januari 2015. Extended support is er nog tot 14 januari 2020. Kortom, de populairste versie van het meest gebruikte besturingssysteem van dit moment is ook al weer verouderd.
Windows 8 is natuurlijk ook weer een uitzondering. Binnen een jaar nadat het uitgebracht is kwam Windows 8.1. Microsoft ziet het graag als een servicepack, maar het is natuurlijk een heel nieuwe versie. De overstap van 8 naar 8.1 komt bij de gebruikers wel als automatische update binnen, en in november 2015, twee jaar na de introductie van Windows 8.1, valt het doek definitief voor Windows 8. Windows 8.1 neemt dan het stokje over van Windows 8, dus vooralsnog mainstream support tot oktober 2017. Die datum staat nog niet helemaal vast.

Windows 10

Naar het zich laat aanzien komt Windows 10 eind dit jaar beschikbaar, zeg maar ruim voor de kerst(‑aankopen). Het wordt uiteraard met nieuwe computers meegeleverd, maar ook alle particuliere gebruikers van Windows 7 en Windows 8(‑.1) mogen gratis updaten. Dus hoe ziet de ideale wereld er voor Microsoft in januari 2016 uit? Nog een enkele verstokte Windows Vista gebruiker wordt voorzien van veiligheidsupdates en de rest van de wereld gebruikt Windows 10.

Marktaandelen

De huidige marktaandelen zijn duidelijk: Windows is koploper met 91,56%, Apple Mac OS X een goede tweede met 7,09% en hekkensluiter Linux heeft 1,34%. (netmarketshare.com, januari 2015)
Hoewel dit er goed uitziet (voor Microsoft) is het Windowsveld verdeeld. De top 4 luidt:
Windows 7      55,92%
Windows XP   18,93%
Windows 8.1   10,04%
Windows 8        3,79%
Opmerkelijk is het feit dat er nog 2,5 keer zoveel Windows XP gebruikers zijn als Mac gebruikers.
Ik hoop dat het voor iedereen duidelijk is dat het een ongewenste situatie is. Niet dat er zoveel meer Windows XP gebruikers zijn dan Apple gebruikers, maar dat er nog zoveel XP gebruikers zijn. En deze cijfers zijn metingen van het gebruik op internet, zeg maar het voorkomen in de vrije natuur. Windows XP wordt niet meer ondersteund, er zijn al bijna een jaar lang geen veiligheidsupdates geweest, en wordt nog altijd het meest misbruikt voor botnets. Kortom: STOP MET HET GEBRUIK VAN WINDOWS XP! Zeker als je hiermee het internet opgaat. Ook jouw bank wordt aangevallen met die botnets.
Het is duidelijk dat het voor Microsoft een goede zaak zou zijn als alle gebruikers overstappen naar Windows 10 en het gefragmenteerde update pad verlaten.
Opmerkelijk: in de meting over januari 2015 waren de Windows 10 gebruikers ook al vertegenwoordigd met 0,05%. Vista gebruikers vormden nog 2,44% van de gebruikers, en ook Windows 98 en zelfs 3.1 komen nog voor.

Verdienmodel

Waar gaat Microsoft in de toekomst haar geld mee verdienen? Simpel, naast de andere software ook met de verkoop aan computerfabrikanten. Want een eerste licentie zal nog altijd per computer gekocht moeten worden. Ze zijn wel in een klap van alle illegale Windows versies af.
Daarnaast gaat Microsoft enorm besparen als ze maar een besturingssysteem hoeven te onderhouden.
And last, but certainly not least, de mobiele markt. De tablets en smartphones zijn sterk in opmars, verdringen deels de pc en laptop, en daar wil Microsoft ook een aandeel in hebben. Met Windows 8 is men begonnen met de tegeltjes voor de aanraakbediening, die ook aanwezig is in de Windowsversies voor tablet en telefoon. In Windows 10 wordt dat al zover doorgevoerd dat universele apps, programmaatjes die volgens de standaarden van Microsoft geprogrammeerd worden, op alle apparaten met Windows 10 kunnen draaien. Als dat een doorslaand succes wordt dan ...
Overigens, Windows 8.1 wordt nu ook al weggegeven. Op goedkope computers met zwakkere hardware kan de leverancier de Bing versie van Windows 8.1 installeren, een gewone Windows 8.1 versie met Microsoft Bing als standaard zoekmachine ingesteld. Naar verluidt krijgen de leveranciers die Windows versie gratis, of bijna gratis, helemaal duidelijk is dat niet.

Conclusie

Hoe je het ook wendt of keert, Microsoft heeft nog altijd een marktaandeel van meer dan 90%. En Microsoft wil ons allemaal aan Windows 10 hebben. Microsoft creëert daarmee een gigantisch platform voor de pc, maar ook voor tablet en smartphone.
Is dat erg? Het ziet er in elk geval naar uit dat op de smartphone en tablet markt een gezonde verdeling ontstaat tussen Microsoft (Windows), Apple (IOS) en Linux (Android). En gezonde concurrentie is alleen maar goed. Of het ook op de computermarkt zo soepel gaat? Over het algemeen stappen particulieren makkelijk over, zeker als het gratis is, maar bedrijven zijn wat terughoudender. De nieuwe Windowsversie moet eerst getest worden. En Apple vereist nieuwe hardware, en Linux is alleen voor een niche markt.
En vrees ik voor Linux? Neuh, de aanhang is trouw en het marktaandeel is klein genoeg om een grootscheepse aanval op zwakheden niet rendabel te maken.

Links

Microsoft Levenscycli  tijdspad en uitleg (Engels).
Marktaandelen            overzichten van computergebruik.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 2 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 11 maart 2015
.