PvCF

logo PvCF

Windows 8 Bèta

Afbeelding 2: Logo Windows 8

Microsoft heeft beloofd dat het de bèta versie van Windows 8 eind februari 2012 zou vrijgeven.
Op 29 februari was het tegen 18:00 zo ver, de download stond klaar. Of ze de schrikkeldag nodig hadden of dat ze de dramatiek wilden verhogen vermeldt de historie niet.

De deadline voor Computer Express 2012 - 2 was 1 maart, en hoewel ik van Otto wel enige speling krijg reikte de tijd dus niet verder dan voor een korte impressie.

Hardware vereisten

Windows 8 lijkt geen grote eisen te stellen aan de hardware. De eisen zijn niet hoger dan die voor Windows 7, en die waren al niet hoger dan die voor Windows Vista, en die ...
In cijfers: een processor met een snelheid van minimaal 1 gigahertz (GHz), minstens 1 gigabyte (GB) geheugen (Ram) voor de 32-bit versie en 2 GB voor 64-bit versie en een harde schijf van 16 GB voor de 32-bit versie of 20 GB voor de 64-bit versie.
De grafische kaart dient in ieder geval DirectX 9 te ondersteunen. Dat je een tablet of een touch monitor nodig hebt om van touch gebruik te kunnen maken zal niet verbazen. Voor de Windows Store, waar je programma's (App's) kunt downloaden, heb je een internet verbinding en een resolutie van 1024 x 768 pixels nodig, om meerdere vensters in beeld te krijgen een resolutie van 1366 x 768.
Kortom, volgens Microsoft werkt Windows 8 Consumer Preview geweldig ('great') op de hardware waar Windows 7 ook op draait. Puur op basis van de minimum vereisten klopt dat, de praktijk zal leren wat een acceptabele hardware uitrusting is. De eerste indruk is niet verkeerd.

Afbeelding 2
Het Metro uiterlijk, wen er maar aan

Downloaden

De Bèta is voor iedereen te downloaden op http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso. Er is een 32-bit (x86) versie van 2.5 GB en een 64-bit (x64) versie van 3.3 GB grootte. Het aanbod van talen is in de bèta periode beperkt tot Engels, Frans, Duits, Chinees en Japans maar zal uiteindelijk in alle talen komen. Gelukkig geeft Microsoft tegenwoordig ook de Sha1 hashwaarde van de images zodat je kunt controleren of het bestand juist is aangekomen.
Microsoft levert nu ook een hulpprogrammaatje waarmee je de installatie DVD op een USB stick kunt kopiëren, te vinden op http://www.microsoftstore.com/store/msstore/html/pbPage.Help_Win7_usbdvd_dwnTool. Daarmee kun je Windows installeren zonder een DVD te moeten branden. Verder is nog opmerkelijk dat er een productcode ingevoerd moet worden, een testperiode zonder nummer hoort kennelijk niet meer tot de mogelijkheden.

Afbeelding 3
Installeren vanaf USB stick

Installatie: let op je privacy

De fysieke installatie van Windows stelt niet zoveel voor. Het belangrijkste is de locatie (deel van de harde schijf) waar Windows geïnstalleerd moet worden, verder doet het installatieprogramma het zelf.
Het overgrote deel van de installatie bestaat uit het instellen van Windows. Dat zal niet anders zijn bij de Windowsen die je voorgeïnstalleerd op een computer koopt, daarom bespreek ik deze stappen.
De eerste stappen zijn nog onschuldig: De themakleur van Windows en de naam van de computer.

Afbeelding 4

Installatie expres

De vervolgstappen zijn belangrijker: Microsoft biedt aan om door 'Express installatie' de nodige stappen voor je te nemen. Die zijn niet noodzakelijkerwijs alleen in het belang van de consument.
Dat belangrijke updates automatisch worden geïnstalleerd is een goed punt, altijd doen.
Vervolgens wil Microsoft niet nader gespecificeerde informatie naar zichzelf sturen om Windows en de locatieservice beter te maken. De grens wordt voor mij overschreden als de apps, de nieuwe programma's, gepersonaliseerde inhoud gaan bieden op basis van je locatie, je naam en het plaatje dat bij je account hoort.
Als je privacy je iets waard is moet je dan toch maar weer moeizaam door alle installatieschermpjes.

Afbeelding 5

Netwerk

Als je onder Windows 7 een thuisgroep hebt ingericht kun je hier vrolijk verder gaan. Het liep niet helemaal soepel, maar dat zal te wijten zijn aan het bèta stadium, dat komt wel goed.

Afbeelding 6

Bescherming

De bescherming valt uiteen in twee delen.
Het veilig houden van het besturingssysteem met updates, ik heb het al eerder geschreven, is een aanrader. Niemand is tegenwoordig zelf in staat te beoordelen of een update zinvol is, gewoon doen dus.
Waar ik geen voorstander van ben is het beoordelen van de inhoud van je computer door Microsoft. We zullen ons allemaal realiseren dat het zoeken naar 'gratis' commerciële software riskanter is dan het bekijken van de weersverwachting, maar om nou rechtstreeks aan Microsoft door te geven dat je dat doet,,,
Ik schakel de bescherming op inhoud uit.

Afbeelding 7

Feedback

Microsoft wil graag feedback hebben om Windows te verbeteren. Je kunt in ieder geval niet uitschakelen dat er (niet nader gespecificeerde) informatie naar het 'Customer Experience Improvement Program' wordt gezonden. Ik hoop dat dit alleen voor de bèta versie is.
Informatie die ik in geen geval wil delen betreft mijn locatie, het gaat Microsoft niets aan waar ik ben, al kan ik het waarschijnlijk niet tegenhouden als ze de informatie stiekem toch verzamelen. Van de overige instellingen is mij weer niet helemaal duidelijk in hoeverre het de bevrediging is van de nieuwsgierigheid van Microsoft en in hoeverre ik er als gewone gebruiker baat bij heb. Ik ben daar wat achterdochtig in, zeker als straks de definitieve versie uit is, waar we allemaal ook nog voor moeten betalen.
Ik zet het uit.

Afbeelding 8

Online probleemoplossing

Windows 8 klikt thuis graag over problemen die je hebt. Je kunt niet uitschakelen dat er voor problemen navraag wordt gedaan of er een oplossing bekend is. In het verleden wilde Windows XP altijd al eerst kijken of een driver voor nieuwe hardware bij Microsoft aanwezig was, en dat was nooit het geval. Ervaringen uit het verleden bieden weliswaar geen garantie voor de toekomst, maar het vertrouwen moeten ze nog wel verdienen.
Waar ik niet aan begin is het toestemming geven voor het gebruik van mijn locatie, naam en afbeelding door apps. Gewoon niet.

Afbeelding 9

Aanmelden

Aanmelden kan op twee manieren: Met een Microsoft account (een Hotmail of Live email adres) of met een lokale aanmelding. De eerste manier is vooral handig als je meerdere computers gebruikt. De instellingen worden tussen de computers gesynchroniseerd, vooral voor je browserinstellingen en favorieten kan dat handig zijn. In de bèta worden alleen de instellingen van de Internet Explorer gesynchroniseerd.
À propos browser: Onderdeel van Windows 8 is de Internet Explorer 10. Gestart vanaf de desktop lijkt het veel op Internet Explorer 9, maar gestart vanuit Metro heeft het helemaal het touch uiterlijk.
De keuze die Microsoft je (gedwongen) voorschotelt om een andere browser dan Internet Explorer standaard te kiezen zit nog niet in de bèta gebakken. Maar wees gerust, de andere browsers draaien ook.
Als je een keer geen internetverbinding hebt kun je je nog aanmelden met het laatst bekende Microsoft account.

Afbeelding 10

Eerste ervaringen

Na de Windows installatie kun je er eindelijk mee in de praktijk gaan werken. Tja, en dat valt nog altijd niet mee. Het Metro uiterlijk is erg dominant aanwezig. Ik mis in elk geval de goede oude startknop.
Werken met de muis is geen onverdeeld genoegen meer, het moet allemaal met gestes met de vingers op het scherm. En dat is best lastig op een ouderwetse notebook. Het begint met het opstarten. Er komt een mooie foto in beeld die je met de muis nogal onhandig naar boven moet schuiven. Met de muis een veegbeweging dwars over het scherm gaat ook. Met de vingers op een touch screen zal het wel natuurlijker overkomen.
Je kunt het wel vergelijken met de eerste stapjes met Office 2007/2010. Microsoft gooit alles om, en de gebruiker heeft er maar aan te wennen.
Windows 8 heeft twee verschijningsvormen: het oude bureaublad en het Metro tegeluiterlijk. Centraal in deze bèta staat Metro, het bureaublad is een tegel in het Metro scherm. De gewone computers (desktop en notebook) worden nogal verwaarloosd. Applicaties moeten opeens weer scherm vullend zijn, en pas bij hoge resoluties kun je meerdere apps naast elkaar draaien.
Het configuratiescherm krijg je alleen te zien door met de muis wat vaag recht onderin het scherm te rommelen totdat er rechts een balk verschijnt waarin je de 'settings' kunt kiezen. Dat je het configuratiescherm alleen bereikt met gerommel vanaf de desktop en niet met gerommel vanuit Metro zal wel logisch zijn.
Programma's afsluiten hoort ook niet meer tot de mogelijkheden, het draait (eigenlijk: staat stil) op de achtergrond door. Vanuit taakbeheer kun je de apps wel stoppen.
Wisselen tussen apps gaat door met de muis in de linker bovenhoek te gaan staan. De laatst gebruikte app komt dan als preview in beeld. Door vervolgens naar beneden te bewegen komen alle draaiende apps langs.
De rare mobile trend word je door de strot geduwd. We hebben een schitterend hoge resolutie beeldscherm maar we kijken naar lage resolutie troep op Youtube, we hebben een schitterende hifi installatie maar luisteren naar een afgeknepen MP3 muziekje.
De stijgende leeftijd valt voor niemand mee.

Apps

Van de apps draait er nog niet veel. Er zijn er een klein aantal beschikbaar. Deze hebben al prijzen gewonnen in de eerste wedstrijden die Microsoft organiseert om zo snel mogelijk aanbod in de winkels te krijgen. Installeren kan alleen op een fysieke computer, op een virtuele (VMware) nog niet.
Voorgeïnstalleerde apps werken wel op een virtuele machine. Bijvoorbeeld de SkyDrive app, waarmee je toegang krijgt tot de 25 GB opslagruimte die hoort bij een Microsoft account. En dan werkt het ook vergelijkbaar met data in een lokale opslag, maar dan iets trager. Je kunt met je documenten werken met behulp van de webapps van Microsoft, overeenkomstig de werking van Google apps en de iCloud van Apple. Dat de SkyDrive nu nog Duits spreekt heeft wel iets charmants.
Min of meer ongemerkt worden de gebruikers zo wel gedwongen een keuze te gaan maken voor een leverancier en een systeem. Als je alles doet in de Microsoft SkyDrive word je telefoon waarschijnlijk ook een Windows telefoon, want Apple en Android werken toch net iets minder lekker samen met de SkyDrive. Of als je een Apple computer hebt ben je voor een soepele samenwerking van de apparaten bijna gedwongen een iPhone te kopen. En overstappen van het ene systeem naar het andere systeem zal steeds moeilijker worden naarmate we meer in de 'gratis' cloud van de desbetreffende leverancier doen. Bezint eer ge begint.

Afbeelding 11
De Skydrive is goed geïntegreerd in Windows 8

Conclusie

Deze Windows wordt verspreid als Windows 8 Consumer Preview. Het is dus een onvoltooid product, en als zodanig niet bedoeld om in een productieve omgeving in te zetten. Je mag er wel van uit gaan dat de onderdelen en de werking grotendeels overeenkomen met het uiteindelijke product.
Als ik dan heel erg mijn best doe zie ik een verdere ontwikkeling van Windows 7 richting het mobiele werken. Daar waar Windows 7 absoluut ongeschikt is voor een mobiel apparaat, een tab computer zoals een iPad, is Windows 8 speciaal daarvoor ontwikkeld. Daarbij hoop ik in elk geval dat de bediening op een gewone computer vergelijkbaar is met de bediening van Windows 7, anders blijven de gebruikers nog hangen bij Windows XP.
Verder moet ik nog erg wennen aan de omgang met het Metro uiterlijk, de tijd is nog te kort om daar de hele werkwijze al van te doorzien.
En dat de verwachtingen voor de combinatie van Linux en Windows op één computer niet best zijn, daar kan Microsoft wel mee leven.

Getest:

Windows 8 Bèta, de Windows 8 Consumer Preview, Evaluation copy, Build 8250

Downloads:

Windows 8 Installatie DVD's

USB tool

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 2 van 2012

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 19 april 2012
.