PvCF

logo PvCF

Schone Windows 8.1 media

Microsoft stelt sinds kort images (ISO's) van de Windows 8.1 dvd's ter beschikking waarmee iedereen zijn computer opnieuw kan installeren zonder alle extra's (of bloatware of gewoon troep) die de OEM leveranciers installeren.
Bij de meeste computers die nu verkocht worden zit geen cd of dvd om Windows opnieuw te installeren. De fabrikant reserveert een stuk van de harde schijf en zet daar een back-up op van het systeem. Als Windows dan een keer vastloopt ben je in staat terug te keren naar de situatie zoals die bij aanschaf was.

Waarom een schone installatie

Het terugbrengen van de computer in de uitgangssituatie heeft een voor en een nadeel: het voordeel is dat alle drivers die bij de computer horen correct geïnstalleerd zijn. Het nadeel is dat er vaak erg veel overbodige programma's mee geïnstalleerd worden. Zeker op een laptop met een relatief kleine SSD nemen die programma's erg veel ruimte in.

Drivers moet je handmatig back-uppen

Voordat je je computer opnieuw gaat installeren is het verstandig een back-up te hebben van al je drivers.
Ik wil mijn Asus Taichi opnieuw installeren. De eerste stap is alle drivers te downloaden van de Asus site (in dit geval asus.com/nl/supportonly/TAICHI31).
Daarnaast heb ik alle geïnstalleerde drivers back-upped. Na enig surfen kwam ik bij DriverBackup! (met uitroepteken), te downloaden vanaf sourceforge.net/projects/drvback. Daarmee maak je een complete back-up van alle drivers. Het programma komt in de vorm van een zip bestand en kan gedraaid worden zonder installatie. Uitpakken is voldoende.

X
DriverBackup maakt een back-up van al je drivers. Ook handig om te hebben als je je computer opnieuw installeert.

Zorg ervoor dat je in elk geval drivers voor je netwerk (draadloos of bekabeld) hebt zodat je na de back-up het internet op kunt om problemen op te lossen!

ISO downloaden

Op windows.microsoft.com/en-US/windows-8/create-reset-refresh-media kun je een tooltje, de Windows 8.1 Assistant, downloaden. Start het programma, de mediacreationtool.exe, op om een image te downloaden.
Je geeft de taal, Nederlands is beschikbaar, de editie (8.1 of 8.1 Pro, al dan niet in de N-versie zonder mediaspeler) en de architectuur (32 of 64 bits) aan.

X
Hier kun je de installatie stick maken die past bij jouw licentie. De taal kun je vrij kiezen.

Opstart medium maken

In het volgende scherm geef je aan of je een ISO bestand of een USB stick wilt maken.
Van een ISO‑bestand kun je een dvd maken om Windows te installeren.
Moderne computers hebben vaak geen dvd-speler meer en die kun je vanaf een USB stick installeren. Het downloadprogramma biedt de mogelijkheid om rechtstreeks een USB-stick te maken, je kunt er ook voor kiezen om het ISO bestand te downloaden en daar later een USB stick van te maken.
De USB stick moet minimaal 4 GB groot zijn, als je een 8 GB stick gebruikt kun je je drivers ook op de stick plaatsen. Natuurlijk nadat de opstart-USB stick is gemaakt, want bij het maken wordt de stick gewist.

X
Je kunt een ISO bestand downloaden om een dvd te maken of rechtstreeks een installatie USB stick maken.

Gratis Windows?

De mensen van Microsoft geven natuurlijk geen gratis Windows weg. Het spreekt voor zich dat je wel een licentiesleutel moet hebben om Windows te kunnen activeren.
Veel moderne computers hebben een BIOS waarin de licentie voor Windows 8 is vastgelegd. Dat zijn de meeste computers van de grote fabrieken die met Windows 8 of 8.1 zijn geleverd. Daar kun je Windows opnieuw op installeren zonder dat er een licentiesleutel wordt gevraagd.

Conclusie

Iedereen kan nu een schone Windows installeren. Vergeet niet vooraf een goede back-up te maken, want de hele schijf wordt gewist.

Downloads

MS Mediacreationtool Tool om schone (bloatware vrije) Windows 8.1 installatie dvd's te downloaden.
DriverBackup! Laatste update 16-05-2014.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 2 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 11 maart 2015
.