PvCF

logo PvCF

Windows 10 Preview

Sinds oktober vorig jaar verblijdt Microsoft de wereld met previews van de nieuwe Windows 10. Een indruk.
De preview van Windows kun je op twee manieren krijgen: Je kunt de Windows 10 ISO (de installatie dvd) downloaden van de website preview-iso-update of je kunt je computer upgraden vanaf preview-upgrade  .
LET OP: Upgraden raad ik met klem af: Windows 10 preview wil je alleen installeren op een aparte machine, of in een virtuele machine, maar je gaat zeker je bestaande Windows installatie niet vervangen door een instabiele testversie.

Builds

Op het moment van schrijven, medio april, is build 10041 de te downloaden versie. Een build is een versie van de vele onderdelen van de software die samengevoegd is om een complete Windowsversie te vormen. Die versie is klaargemaakt om geïnstalleerd en getest te worden. Het is een versie die niet enorm afwijkt van de voorgaande. Als je kiest voor de snelle upgrade methode krijg je build 10049 als upgrade. Daarin zit één grote vernieuwing: Project Spartan. Vlak voor het inleveren van dit artikel kreeg ik build 10061 op mijn computer, de ontwikkelingen gaan in hoog tempo door.

Project Spartan

Project Spartan is (alleen maar) een nieuwe browser. Het is een minimale browser met nauwelijks aanpasbare instellingen die in alle versies van Windows (computer, tablet en telefoon) identiek moet zijn. De grote vernieuwing is de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Je kunt met een dunne stift tekst op een webpagina schrijven of dingen omcirkelen. Met een dikke stift kun je teksten arceren.
De zo aangepaste webpagina kun je opslaan of delen, als geheel of je kunt er delen uitknippen. Handig? De tijd zal het leren. Het werkt nog niet helemaal foutenvrij, maar tussen de builds 10049 en 10061 zag je al wel verbeteringen in de werking.

X
Project Spartan biedt mogelijkheden, maar het zal nog moeten blijken of we daar massaal gebruik van gaan maken

Cortana

Onderdeel van Project Spartan is Cortana, een virtuele assistent. Cortana is al ingevoerd in versie 8.1 van Windows voor de telefoon. De bedoeling is dat Cortana op de computer extra informatie aan de adresbalk toevoegt of extra data in een zijbalk weergeeft. Het is de bedoeling dat je een soort relatie met haar (gelet op de afbeelding is het een vrouw) gaat opbouwen en dat ze je voorziet van het nieuws waar jij op zit te wachten: Reisinformatie op jouw favoriete traject, het laatste nieuws van jouw sportteam en andere interessegebieden. Cortana moet niet alleen als onopvallende toevoeging van Project Spartan werken die met suggesties komt als je surft maar ook als (prominente) knop naast de startknop om vragen aan te kunnen stellen. In de previewversie werkt Cortana alleen in de US versie, en dan ook alleen nog maar als je in de Verenigde Staten bent. En het budget staat niet toe dat ik daar even heen kan vliegen voor een review.
Ik ben wel benieuwd hoe Microsoft de nieuwe kennis die zo over je opdoen te gelde maakt.

X
Cortana werkt nog niet - in Nederland … 
 … en ik weet ook nog niet of ik haar wel ga vertrouwen

Startmenu

De meest opvallende vind ik dat het startmenu erg groot groeit. Van de resolutie van mijn testmachine (1366x768) wordt het overgrote deel door het startmenu ingenomen. Desgewenst kan het startmenu scherm vullend worden. Geen idee hoe dat bij hogere resoluties is.

X
Je kunt wel tegeltjes uit het startmenu slopen, het blijft zo groot. Alternatief kun je het ook scherm vullend maken.

Settingsmenu

Het Settingsmenu, het Configuratiescherm, is weer terug naar één plek. Daar waar je het scherm in de huidige Windows generaties ook kon weergeven in kleine of grote pictogrammen, is er nu alleen nog maar een weergave op categorie. Voor mijn gevoel is het wel duidelijker dan in het was, maar ik hoop nog op weergave op pictogrammen. Maar op dit punt kun je weer geen feedback geven.

X
De settings, het configuratiescherm, kan nu alleen maar op categorie weergegeven worden. Daar staat tegenover dat er nog maar één settingsscherm is.

Feedback

Ik stipte het aan, de testers worden erg gestimuleerd om feedback te geven - op bijna alles. In de korte tijd die ik heb besteed aan het testen merk ik wel dat er tussen de verschillende builds veranderingen zijn. Soms zijn het nieuwe opties, zoals de introductie van Project Spartan, maar vaak kleine aanpassingen, zoals menuopties in een programma die gaan werken. Vooral die laatste wijzigingen vallen vaak niet op, maar het is wel een indicatie dat er hard gewerkt wordt aan de software.

X
Feedback geven hoort er wel bij

Upgrade naar Windows 10

In de vorige aflevering van jullie en mijn lijfblad schreef ik al dat Microsoft het liefst ziet dat alle Windows 7 en Windows 8.1 gebruikers overstappen op Windows 10. De levenscyclus van Windows Vista eindigt in april 2017, als Microsoft de extended (verlengde) support stopt. Windows 8 bestaat al niet meer in Microsoftland. Mensen die nu Windows 8 nog gebruiken moeten zo snel mogelijk overstappen op Windows 8.1 (gratis), mensen met Windows Vista moeten binnen twee jaar een betaalde oplossing zoeken (of Linux installeren).

Upgrade tool

Met enige moeite kan ik vriendelijk zeggen dat Microsoft de huidige gebruikers graag een zetje in de rug geeft om over te stappen. De waarheid is dat met de aanbevolen updates voor Windows 7 en Windows 8.1 bij de gebruikers nu al tools worden geïnstalleerd die Windows 10 (waarschijnlijk) als reguliere update gaan installeren.
De tool komt met update KB3035583 als aanbevolen update bij iedereen op de computer. In de directory C:\Windows\System32 wordt een subdirectory GWX gemaakt.

X
De directory C:\Windows\System32\GWX wordt door update KB3035583 gemaakt als eerste stap naar een update.

Microsoft geeft verder geen uitleg, maar een leuke indicatie zijn de eigenschappen van het programma GWXUXWorker.exe: De bestandsbeschrijving luidt: Windows 10 downloaden. In de Engelstalige versie is dat Get Windows 10, afgekort GWX.

X
GWXUXWorker.exe: De bestandsbeschrijving is Windows 10 downloaden.

Wat doet GWX

Dat is de grote vraag. Microsoft is er erg geheimzinnig over. Eerste onderzoeken duiden erop dat het programma met name onderzoekt of de hardware geschikt is voor Windows 10. Daarnaast wordt verwacht dat het programma actief wordt zodra Windows 10 uitgekomen is. Of het dan mensen alleen aan gaat zetten om naar Windows 10 over te stappen of dat het de overstap zelf helemaal doet is nog ongewis.

Is het erg?

Dat vind ik een lastig punt. Ik ben van mening dat als je een product maakt waar mensen enthousiast over zijn ze bereid zijn een nacht voor de deur te gaan liggen. Kijk naar een iPhone van Apple.
Van het besturingssysteem van een computer zullen niet veel mensen niet enthousiast worden.
Microsoft is van mening dat Windows 10 een geweldig product is. Laat ze dan open zijn over de updatestrategie. Ik denk dat het overgrote deel van de gebruikers alleen maar blij is dat ze een gratis nieuwe versie krijgen, zeker als er niet te veel veranderd en het startmenu blijft. Waarom doet Microsoft dan zo geheimzinnig?

Kun je er iets tegen doen?

Ja. Je kunt natuurlijk overstappen op Linux. Maar als je bij Windows wilt blijven moet je KB3035583 de-installeren en de aanbevolen updates voortaan niet meer automatisch met de essentiële updates laten installeren. Maar of je daar blij van wordt? Een jaar na introductie wil Microsoft stoppen met de gratis update naar Windows 10. Windows 7 zit al in de extended support periode, dus geen nieuwe ontwikkelingen meer, alleen lekken dichten, en die stopt in januari 2020.

X
Je kunt de anbevolen updates uiteschakelen … maar wat schiet je er mee op.

Conclusie

Microsoft schiet soms weer een beetje in een oude stuip. De marktleider met meer dan 90% van de computermarkt in handen zal alle gebruikers wel even met (lichte) dwang de nieuwe versie opdringen. Snappen doe ik het niet, het merendeel van de gebruikers zou ook gewoon blij zijn als ze een nieuwe versie van Windows gewoon gratis krijgen.
Ik denk dat als we bij Windows willen blijven we het maar over onze kant moeten laten gaan.

Links

Windows 10 Installatie dvd (ISO) van build 10074

bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in Computer Express 3 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 20 mei 2015
.