PvCF

logo PvCF

VMware Server en Player

In een eerder artikel schreef ik een verhaal over Microsoft Virtual PC. Toen gaf ik al aan dat er meerdere aanbieders zijn. En omdat die ook gratis zijn is er geen enkele reden om die niet eens te proberen.

VMware is een pionier op virtualisatie gebied. Virtualisatie is het draaien van een virtuele, dus niet echte, computer binnen een andere computer.

Installatie 1: De Microsoft hobbel

De installatie van de VMware Server loopt probleemloos. Onder Windows Vista moet je uiteraard akkoord gaan met de melding van het UAC. Het UAC (User Account Control, in goed Nederlands gebruikers rechten beheer) is Microsoft's methode om te voorkomen dat er schadelijke programma's ongevraagd op je computer komen. Je zult bij iedere installatie toestemming moeten geven om de betreffende software te installeren. Windows kent deze software niet (VMware heeft kennelijk niet willen betalen om op de lijst van gekende programma's te komen) en dus moet je zelf maar uitzoeken wat er aan de hand is. Omdat ik de software vertrouw (en het artikel anders wel erg kort zou worden) geef ik toestemming.

Als je VMware Server wilt installeren moet je akkoord gaan met deze vraag van het UAC.
Afbeelding 1: Als je VMware Server wilt installeren moet je akkoord gaan met deze vraag van het UAC.

Installatie 2: De VMware hobbel

Uiteraard moet je akkoord gaan met de licentieovereenkomst van VMware. Dit biedt overigens ook geen bescherming aan VMware, het is een zogenaamd wurgcontract waar je wel mee akkoord moet gaan om het programma te installeren. Jij verbindt je nergens aan!

Installatie 3 Het programma installeren

Om het programma te installeren kun je kiezen uit een complete installatie (dan heb je alles, maar het kost wel veel schijfruimte) of een custom installatie waarbij je alleen de onderdelen installeert die je nodig hebt.
Ik kies voor de Custom Setup. Alle onderdelen zijn al geselecteerd behalve de managementconsole. Met de managementconsole kun je de virtuele machines vanuit een browser onderhouden. Omdat daar de webserver software van Microsoft nodig is (Microsoft Internet Information Server) die ik niet heb geïnstalleerd is dat een logische keus van het installatieprogramma.
Vervolgens constateert het installatieprogramma dat het automatisch afspelen van cd's aan staat. Dat is niet handig als je één cd-romspeler deelt met twee of meer besturingssystemen. Het aanbod om dat uit te zetten dus maar aangenomen.
Daarna gaat de installatie van start en kun je niets doen dan afwachten (nou ja, je kunt ook koffie gaan zetten).
Dan nog even het serienummer invoeren en de installatie is afgerond. Hoewel het installatieprogramma er niet om vraagt start ik de computer toch een keer opnieuw op.

VMware Server installeren.
Afbeelding 2: VMware Server installeren.

Serienummer

Hoewel het een programma is dat je gratis mag gebruiken moet je wel een serienummer invoeren. Dat nummer krijg je op aanvraag van VMware, kennelijk willen ze weten wie het programma gebruikt. Ze doen maar.

De eerste keer

Als je VMware Server de eerste keer op start krijg je een melding dat je je moet aanmelden bij een remote server of bij een local host. Tenzij je een netwerk hebt waar een virtuele machine op staat kies je hier voor de local host.
Omdat het de eerste keer is begin je met het aanmaken van een nieuwe virtuele machine. Een wizard (tovenaar) opent zich en helpt je de eerste machine te maken.

De eerste keer (overigens ook alle volgende keren) dat je VMware Server opstart meld je je aan bij de local host.
Afbeelding 3: De eerste keer (overigens ook alle volgende keren) dat je VMware Server opstart meld je je aan bij de local host.
Met een klein beetje kennis van het Engels weet je dat je hier in het startscherm van VMware Server helemaal goed zit. Als er virtuele machiness bekend zijn staan ze links in de rij. Die kun je opstarten. Zijn die er niet, dan kun je hier een nieuwe virtuele machine maken of kiezen voor een andere host waar wel een virtuele machine staat. Om bij het Engels te blijven: A child can do the landry (nou ja, Engels....)
Afbeelding 4: Met een klein beetje kennis van het Engels weet je dat je hier in het startscherm van VMware Server helemaal goed zit. Als er virtuele machines bekend zijn staan ze links in de rij. Die kun je opstarten. Zijn die er niet, dan kun je hier een nieuwe virtuele machine maken of kiezen voor een andere host waar wel een virtuele machine staat. Om bij het Engels te blijven: A child can do the laundry (nou ja, Engels....)

Keuze van de gast

Als eerste moet je een keuze maken voor de soort gast: Windows, Linux, Netware, Solaris of nog een ander systeem.
Binnen het systeem moet je weer een nadere keuze maken: Bij Windows loopt de range vanaf Windows 3.1 tot en met Vista 64 bit. Voor Linux zijn er voorgedefinieerde instellingen voor Red Hat, Suse, Mandriva en Ubuntu. Je kunt ook nog voor een andere, niet voorgedefinieerde distributies kiezen. De overige instellingen bieden zelfs nog de mogelijkheid om MS Dos als gast te installeren.

Als je Windows installeert kun je rustig de typical configuratie kiezen.
Afbeelding 5: Als je Windows installeert kun je rustig de typical configuratie kiezen.

Windows machine aanmaken

Als je Windows installeert moet je in het afrolmenu de juiste versie selecteren. Ik kies voor XP Professional.
Vervolgens moet je de virtuele machine een naam geven, ik kies heel origineel voor Windows XP Professional.
Vervolgens moet je een lokatie kiezen op de harde schijf waar het image wordt opgeslagen. VMware wil dat standaard op de c:\ schijf doen, ik doe het op mijn data schijf, de e: schijf. Ik heb daar een map gemaakt, Virtual Machines, en daar binnen een map per machine, in casu WindowsXP Professional.

Kies een naam (onbelangrijk, zolang die maar duidelijk is) en lokatie (wel belangrijk) voor de virtuele machine.
Afbeelding 6: Kies een naam (onbelangrijk, zolang die maar duidelijk is) en lokatie (wel belangrijk) voor de virtuele machine.

Netwerktype – geldt voor alle soorten virtuele machines

De keuze voor het netwerktype is een belangrijke. Interessant zij er twee: Bridged en NAT.
Bij een bridged network maakt de virtuele machine rechtstreeks contact met je eigen netwerk. In de lijst met computers in je netwerk duikt de machine dan ook gewoon als zelfstandige machine op. Vanaf een andere computer is niet te zien dat het geen echte computer is.
Als je kiest voor een NAT network verzorgt VMware Server het externe gedeelte. Binnen de computer wordt een heel netwerk opgezet, naar buiten toe is niets te zien.
Fysiek maakt het natuurlijk niets uit. Het communiceren met de buitenwereld gebeurt door de netwerkkaart die in je computer zit. En toegang tot internet hebben beide.
Mijn voorkeur gaat uit naar een bridged network.

De keuze van het netwerktype is heel belangrijk.
Afbeelding 7: De keuze van het netwerktype is heel belangrijk.

Disk grootte

Als laatste moet je nog aangeven hoe groot de harder schijf van je virtuele machine moet worden. Standaard is 8 GigaByte ingesteld, ik vind het prima. Als je het vinkje bij "Allocate all disk space now" laat staan wordt die schijf gelijk aangemaakt. Haal je het vinkje weg dan wordt de ruimte pas aangemaakt als de virtuele machine die nodig heeft.
Je kunt er ook nog voor kiezen om de machine in stukken van 2 GigaByte op te delen. Dat moet als je de virtuele machine op een FAT32 schijf aanmaakt of als je de virtuele machine op een dvd wilt branden.

Klaar

En dan ben je klaar. De virtuele machine is aangemaakt. Je kunt nu nog wat details instellen, zoals de hoeveelheid geheugen die je er aan toekent. Ik gun hem in plaats van de magere standaard 256 MB een iets riantere 512 MB.
Op vergelijkbare wijze kun je ontelbaar vele virtuele machines aanmaken. Ik maak er in ieder geval nog één aan voor openSUSE.

Klaar. Twee virtuele machines gereed om te gebruiken.
Afbeelding 8: Klaar. Twee virtuele machines gereed om te gebruiken.

Windows installeren

Je hebt nu de basis gelegd voor een virtuele machine, nu moet je het besturingssysteem nog installeren. Zodra je de virtuele machine voor de eerste keer opstart probeert het van de cd rom speler op te starten. Als daar een Windows installatie cd in zit kan de installatie op de gebruikelijke wijze beginnen. Het installatieprogramma vindt de harde schijf van 8 GB en formatteert die. De verdere installatie verloopt zonder problemen, tot en met het testen van de resolutie. Bij mij werd die standaard op 800 bij 600 pixels gesteld, kleiner dan de resolutie van het host systeem (1440 bij 900) en daarom kan ik het hele scherm zien. De maximale resolutie die je kunt instellen is 2360 bij 1770, maar dan krijg je schuifbalken naast het venster om de desktop helemaal te kunnen zien. Dat werkt niet prettig. Ook netwerkverbinding en automatische updates worden geconfigureerd, eigenlijk werkt alles vanzelf.

Afbeelding 9: Met de VMware Tools kun je onder andere de ruimte die de virtuele machine inneemt op de harde schijf verkleinen.
Afbeelding 9: Met de VMware Tools kun je onder andere de ruimte die de virtuele machine inneemt op de harde schijf verkleinen.

De VMware Tools

De volgende stap is het installeren van de VMware Tools. Het installatieprogramma vind je in de werkbalk van de server console, in het menu "VM". Deze tools moeten de prestaties van de muis en grafisch systeem verbeteren. De tools kunnen alleen geïnstalleerd worden als het gast systeem draait.
Je kunt kiezen voor een typische installatie (als je de virtuele machine alleen op de computer waarop je hem installeert wilt gebruiken), een complete installatie (als je de virtuele machine ook op andere computers of VMware producten (bijvoorbeeld de player) wilt draaien) of een aangepaste installatie (als je weet wat je doet).
De virtuele machine opnieuw starten en klaar.
Als je vervolgens de tools start blijkt er nog meer te kunnen. Zo is het mogelijk de virtuele machine te verkleinen. Een kleine test leverde al een verkleining op van 2,8 GB naar 2,35 GB.

Linux

Naast een extra installatie van Windows kun je de VMware Server ook gebruiken om Linux te installeren. In tegenstelling tot Virtual PC 2007 van onze vrienden van Microsoft (?) draait dat zonder problemen. En dus kun je eens wat experimenteren met Linux zonder wijzigingen aan te brengen aan je systeem.

VMware player

Als je alleen maar eens wat wilt experimenteren met Linux kun je ook volstaan met de VMware player. De player is speciaal ontworpen om virtuele machines te draaien. Deze virtuele machines zijn volop te downloaden vanaf het internet, maar je kunt ook je eigen (met de server gemaakte) virtuele machines draaien.
Uiteraard zijn de machines die je van internet download Linux machines. Als je een Windows machine wilt draaien heb je een licentie nodig, en daar moet je voor betalen.

Conclusie

De VMware Server en Player zijn goedwerkende, gratis oplossingen om virtuele machines te draaien. De grootste beperking ligt misschien wel in de Windows licenties. Als Linux enthousiasteling ga ik daar niet zo onder gebukt.

De VMware Player, Draait Download virtuele (Linux) machines of gebruik je eigen, met de VMware Server gemaakte machines
Afbeelding 10: De VMware Player, Draait Download virtuele (Linux) machines of gebruik je eigen, met de VMware Server gemaakte machines

VMware Server en Player -- gratis -- http://www.VMware.com/

Nieuwe Versie: VMware Server 2.0.0 | 23-09-2008 | Build: 116503
md5sum: 1bd5107bbb9b75cc93b4b824b4b557f2

Nieuwe Versie: VMware Player 2.5 | 23-09-2008 | Build: 118166
md5sum: e94f1be6a96867419bf31e42be12f29c

download van kant en klare appliaces

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in Computer Express april 2008

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012
.