PvCF

logo PvCF

Netwerken met
Windows 98


Windows 98

Ook in Windows 98 bereik je het netwerk via het configuratiecentrum. Daar is een pictogram waarmee het netwerk is in te stellen.

De eerste stap naar het netwerk wordt in het configuratiescherm gezet.
Afbeelding 1: De eerste stap naar het netwerk wordt in het configuratiescherm gezet.
Afhankelijk van de hardware in je computer is het netwerk leeg (er zit geen (herkende) netwerkkaart in je computer) of er is al een client, een netwerkkaart en protocol geïnstalleerd.
Afbeelding 2: Afhankelijk van de hardware in je computer is het netwerk leeg (er zit geen (herkende) netwerkkaart in je computer) of er is al een client, een netwerkkaart en protocol geïnstalleerd.

Benodigdheden

Om het netwerk te installeren is, hoe logisch, een netwerkkaart nodig. Een netwerkkaart is een stukje hardware dat tegenwoordig vaak standaard in een computer zit, maar ook als los onderdeel geplaatst kan worden. De netwerkkaart kan je computer verbinden met de rest van het netwerk. Dat kan zowel met een kabel als draadloos! En dat geldt zowel voor een notebook als een desktop computer. Een netwerkkaart voor aansluiting op een draad kost ongeveer € 10, , een draadloos exemplaar ongeveer € 30, .
Let op 1: De draadloze kaart die je gaat aanschaffen moet kunnen communiceren met de rest van je netwerk.
Let op 2: Als je een draadloze netwerkkaart koopt voor in een Windows 98 computer moeten er drivers voor Windows 98 bijgeleverd worden. Vraag daar naar, het is in de tijd van Windows XP niet vanzelfsprekend.

Client, Protocol en Service

Als Windows de netwerkkaart in je computer heeft herkend zal ook een Client en een Protocol zijn geïnstalleerd. Het protocol is de afspraak over hoe computers met elkaar communiceren. Dat zal in het algemeen TCP/IP zijn, het protocol dat nodig is als je wilt internetten met de computer. Als alle computers TCP/IP ondersteunen kunnen ze met elkaar communiceren. De Client (Engels voor klant) is de software om gebruik te kunnen maken van diensten die andere computers ter beschikking stellen, in het algemeen opslagruimte op de harde schijf en een printer. De Service zal meestal niet standaard zijn geïnstalleerd. Het is de tegenhanger van de Client-software, dus software om van jouw computer harde schijfruimte en printers te delen. Als je een Service wilt installeren kies dan "Bestands- en printerdeling voor Microsoft netwerken" (werkt ook in een Linux omgeving).

Als je in het Netwerk klikt op de knop "Toevoegen" kun je Client, Adapter, Protocol en Services toevoegen.
Afbeelding 3: Als je in het Netwerk klikt op de knop "Toevoegen" kun je Client, Adapter, Protocol en Services toevoegen.

De installatie afronden

Nadat je klaar bent met installeren van de onderdelen van het netwerk zijn er nog twee puntjes te regelen voordat je de computer opnieuw mag opstarten. Bij de "Primaire netwerkaanmelding" kun je het beste kiezen voor "Windows aanmelding", de computer start dan in één keer op. Meerdere gebruiker aanmaken en met een wachtwoord beveiligen heeft op een Windows 98 computer geen enkele zin. Soms kun je ook nog kiezen voor "Microsoft Family aanmelden", maar ik heb geen idee waar dat toe leidt. Ik heb het maar uit mijn configuratie verwijderd. Geef onder identificatie de computer een unieke naam, die is op zich onbelangrijk als hij maar duidelijk is voor jou, en maak hem in ieder geval lid van je werkgroep.

Als de onderdelen zijn geïnstalleerd nog even kiezen voor "Windows aanmelding".
Afbeelding 4: Als de onderdelen zijn geïnstalleerd nog even kiezen voor "Windows aanmelding".
Geef onder identificatie de computer een unieke naam en maak hem lid van je werkgroep.
Afbeelding 5: Geef onder identificatie de computer een unieke naam en maak hem lid van je werkgroep.

Klaar

Nadat je de hiervoor genoemde stappen hebt gezet kun (moet) je de computer opnieuw opstarten en je bent klaar. Je ziet alle computers in je netwerk, ongeacht het besturingssysteem, en je kunt data gaan uitwisselen.

Je hele netwerk in de verkenner. Op de A2502 draait Linux, op de A2501 draait Windows XP en op de P0266 draait Windows 98. No problem!
Afbeelding 6: Je hele netwerk in de verkenner. Op de A2502 draait Linux, op de A2501 draait Windows XP en op de P0266 draait Windows 98. No problem!

Of toch nog niet

In de praktijk wil het bovenstaande wel eens wat kort door de bocht blijken te zijn. Zeker, in theorie moet alles werken, maar in de praktijk´┐Ż Een eerste valkuil is tijd. Zeker als een computer voor het eerst in een netwerk wordt opgenomen wil het nog wel eens even duren voordat hij alle computers ziet en daar gebruik van kan gaan maken, en alle computers hem zien. Twee uur wachten is niet gebruikelijk, maar het komt voor. Een tweede bekende spelbreker is de firewall. Weet hoeveel firewalls je hebt (staat de eigen firewall van Windows XP aan, heb je daarnaast nog een firewall geïnstalleerd?). Zorg ervoor dat je niet meer dan 1 firewall aan hebt staan en dat deze de andere computers in je netwerk kent.

Als het wachten je te lang duurt, kun je ook met de commandoprompt verbinding leggen.
Afbeelding 7: Als het wachten je te lang duurt, kun je ook met de commandoprompt verbinding leggen.
Hetzelfde netwerk, maar dan vanaf de Windows XP machine gezien.
Afbeelding 8: Hetzelfde netwerk, maar dan vanaf de Windows XP machine gezien.

Conclusie: een weinig spectaculair verhaal, een computer met Windows 98 laat zich zonder problemen in een netwerk hangen. Succes als je het ook gaat proberen.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in Computer Express april 2006

Wil je reageren op dit artikel, heb je nog vragen of kom je andere problemen tegen? Of heb je nog tips om het netwerk nog verder te verbeteren?
Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012