PvCF

logo PvCF

NetwerkenEen onderwerp van blijvende interesse zijn netwerken. Iedere PvCF-er zal met enige regelmaat over het internet surfen, maar als je meerdere computers hebt zul je ook thuis een netwerkverbinding willen hebben.

In dit artikel wil ik een globaal overzicht geven van het belangrijkste kenmerk van netwerken: Het delen. Want dat is waar netwerken uiteindelijk op neerkomen: Delen van de internetverbinding en netwerkresources (printers en opslag).

In dit artikel ga ik uit van een Windows 7 computer. Uiteraard neem ik wel een Windows XP computer en een Linux computer op in het netwerk, Apple blijft bij ontbrekende hardware mijnerzijds buiten de bespreking.

Ik begin met het aansluiten van de Windows 7 computer aan een router, stel vervolgens die router in en ga het netwerk uitbouwen met extra computers.

De router

De buitenkant van het netwerk is de router. Een router is niets anders dan een verbinding tussen twee netwerken. Dat zal normaal gesproken enerzijds het internet en anderzijds je eigen netwerk zijn. Door de router goed in te stellen kun je bepalen welk verkeer tussen de beide netwerken mag plaats vinden. Normaal gesproken zullen de computers van je eigen netwerk mogen surfen op het internet, maar mag je vanaf het internet niet op je eigen netwerk komen. En als je een computer op je netwerk open zet om vanaf het internet te kunnen benaderen dan moet je er voor zorgen dat alleen die computer vanaf het internet te benaderen is.

Internet

Het internet is (meestal) het gemakkelijkste onderdeel van het netwerk. Je hebt van je internetprovider een modem gekocht of gekregen waarmee je verbonden bent met het internet via een glasvezellijn, ADSL lijn of de kabel. De configuratie van die verbinding moet je met je provider regelen, en dat zal geen probleem zijn. En als daar wel een probleem is moet je contact opnemen met de provider. Uit de andere kant van de modem komt het internetsignaal. Ik maak overigens pas verbinding met het internet nadat ik de router heb ingesteld.

Verbinden met de router

Het internetsignaal komt de router in, en moet vervolgens verdeeld worden over de computers thuis. Soms is de router met de modem gecombineerd, maar dat maakt geen verschil. Als je een losse modem gebruikt kun je deze het beste eerst je eigen netwerk configureren voordat je de router verbindt met het internet.

Zodra je de router verbindt met je computer komt er een venster in beeld waarin melding wordt gemaakt van het netwerk en waarin je moet kiezen voor een locatie.

De keuze voor een Openbaar netwerk is standaard geselecteerd en de veiligste: Je eigen computer wordt zo goed mogelijk afgeschermd en je kunt het internet op zonder bang te zijn voor een inbraak. Deze instelling is bedoeld voor openbare ruimtes: Als je bijvoorbeeld bij McDonalds je mail wilt controleren is dit ook een goede instelling.

Als je thuis een netwerk opzet is dit geen goede instelling. Je krijgt geen verbinding met andere computers in je netwerk, en andere computers kunnen geen verbinding met jouw computer krijgen. Thuis kies je Thuisnetwerk.

De optie Bedrijfsnetwerk laat ik in dit artikel buiten de bespreking.

Afbeelding 1: Als je thuis verbinding maakt met je netwerk kies je voor het Thuisnetwerk.
Afbeelding 1: Als je thuis verbinding maakt met je netwerk kies je voor het Thuisnetwerk, in alle andere gevallen kies je voor Openbaar netwerk. De naam dekt de lading.

De thuisgroep

Als je kiest voor een thuisnetwerk wil Windows direct de thuisgroep configureren. De thuisgroep is een nieuw onderdeel, ingevoerd met Windows 7. Het is een handige methode om snel een aantal resources te delen in een exclusieve Windows 7 omgeving. Standaard worden de afbeeldingen, de muziek en de video’s van de aangemelde gebruiker gedeeld, de gebruiker kan er ook voor kiezen zijn documenten te delen.

Wat er in feite gedeeld wordt zijn de mappen die Windows als standaard locatie gebruikt voor de opslag van afbeeldingen, muziek en zo voorts.

Standaard worden ook de printers die met de computer verbonden zijn gedeeld.

Afbeelding 2: Windows 7 wil direct de thuisgroep configureren.
Afbeelding 2: Windows 7 wil direct de thuisgroep configureren.

Lidmaatschap van de thuisgroep

De volgende stap is afhankelijk van de vraag of er al een thuisgroep is op je netwerk of niet. Als er een thuisgroep is dan kun je lid worden van die groep, anders creëert Windows een nieuwe thuisgroep.

Als er al een thuisgroep is kun je het wachtwoord opgeven om lid te worden, als er nog geen thuisgroep is krijg je een wachtwoord dat je op andere computers kunt ingeven om lid te worden. Let er op dat het wachtwoord hoofdletter gevoelig is.

Afbeelding 3: Windows 7 genereert een thuisgroepwachtwoord.
Afbeelding 3: Windows 7 genereert een thuisgroepwachtwoord.

Toegang tot de router

Nadat Windows zijn dingetje heeft gedaan kun je beginnen met je router te configureren. Daarvoor moet je wel weten hoe je de router kunt benaderen, je moet het IP-adres weten. Daarvoor ga je naar het configuratiescherm (Startknop | Configuratiescherm). In het onderdeel Netwerk en internet klik je op Netwerkstatus en -taken weergeven.

Afbeelding 4: Het IP adres van de router achterhalen.
Afbeelding 4: Het IP adres van de router achterhalen.
Open het configuratiescherm (klik op de startknop en kies voor Configuratiescherm).
Kies vervolgens onder Netwerk en internet voor Netwerkstatus en -taken weergeven.

Je krijgt een grafisch overzicht te zien van het netwerk: Je eigen computer, de verbinding naar het netwerk en eventueel de verbinding naar het netwerk. Tijdens het instellen van de router zorg ik er voor dat er geen verbinding is met het internet, veiligheid voor alles.

Links kun je op Adapterinstellingen wijzigen klikken om gedetailleerde informatie te krijgen over je netwerkverbinding.

Afbeelding 5: Klik links op Adapterinstellingen wijzigen.
Afbeelding 5: Klik links op Adapterinstellingen wijzigen.

Je krijgt een overzicht van de aanwezige netwerkaansluitingen. Op een draagbare computer zullen dat er meestal twee zijn, voor het bedrade en het draadloze netwerk, op een vaste computer alleen een bedraad netwerk.

Door te dubbelklikken op de verbinding met de router krijg je een uitgebreider statusoverzicht, en als je dan op details klikt zie je onder andere het IP adres van de computer (IPv4-adres, hier 192.168.37.132) en de router (IPv4-standaardgateway, hier 192.168.37.2).

Afbeelding 6: Via de details van de status van je netwerk kun je het lokale IP adres van je computer en je router achterhalen.
Afbeelding 6: Via de details van de status van je netwerk kun je het lokale IP adres van je computer en je router achterhalen.

IP adressen

Computernetwerken, en ook het internet, werken met een IP adres om elkaar te vinden. Iedere apparaat in het netwerk, zoals computers, de router en printers, heeft een uniek adres. Omdat het aantal IPv4 adressen echter beperkt is zijn er speciale reeksen uitgebracht voor lokale netwerken. De bekendste reeks is wel 192.168.X.X. De letters X kunnen daarbij vervangen worden door het cijfer 1 tot en met 254, hetgeen de mogelijkheid biedt een lokaal netwerk van 254 maal 254 apparaten, ruim 64.500 dus, meer dan genoeg voor een lokaal netwerk.

De reeks die begint met 192.168 komt niet op het internet voor!

De router heeft twee IP adressen. Aan de kant van het lokale netwerk een adres uit de 192.168 reeks, aan de kant van het internet een ’echt’ IP adres waarmee je netwerk geïdentificeerd wordt op het internet.

De router zorgt ervoor dat het lokale adres vertaald wordt naar een internet IP adres. Als je in je browser een site bezoekt wordt de aanvraag door de router verzonden met het internet adres, het antwoord (de internet pagina) wordt door de router terug geleid naar de computer die de pagina heeft opgevraagd.

Op een site als http://myip.nl kun je zien wat het externe IP adres van jouw aansluiting is. Het is best een informatieve site, ze laat tevens zien welke gegevens er over jouw computer meegestuurd worden het internet op, zoals besturingssysteem, taal, resolutie, kleurdiepte en browser. Als je een verouderde browser gebruikt, krijgt de andere kant direct te zien welke lekken er in zitten en hoe ze je computer het beste kunnen aanvallen. Zorg er dus altijd voor dat je computer de laatste updates geïnstalleerd heeft.

Afbeelding 7: Controleer je externe IP adres en welke andere gegevens over je computer voor iedereen zichtbaar zijn op http://myip.nl.
Afbeelding 7: Controleer je externe IP adres en welke andere gegevens over je computer voor iedereen zichtbaar zijn op http://myip.nl.

De router configureren

Het configureren van een router gaat in principe altijd hetzelfde. Let op de woorden ’in principe’. Ieder merk, en ieder type, heeft zijn eigen mogelijkheden en zijn eigen manier van instellen, maar de basis is in alle gevallen hetzelfde. Ik gebruik voor dit artikel een Linksys modem.

Start de browser op (Internet Explorer) en type in de adresbalk het eerder achterhaalde IP adres van de router. Als het goed is opent zich een pagina waarin je een gebruikersnaam en een wachtwoord moet invullen. Bij een Linksys log je standaard in zonder gebruikersnaam, met het wachtwoord admin. Op het internet zijn hele lijsten te downloaden met de standaard wachtwoorden van alle routers, het is dus een erg onveilige situatie.

Belangrijk is dat je als eerste het wachtwoord aanpast, bij Linksys onder Administration | Management. Het maakt niet uit welk wachtwoord je gebruikt, maar zorg ervoor dat het niet meer het standaard wachtwoord is. Het is natuurlijk verstandig een veilig wachtwoord te kiezen, minimaal tien tekens en ook wat bijzondere tekens en cijfers.

Een punt van controle is dat de remote administration (het onderhoud van de router) op disabled (uitgeschakeld) staat. Als deze op enabled staat kun je de router vanaf het internet benaderen. Standaard staat deze al uitgeschakeld, verander dit niet.

Afbeelding 8: Verander het standaard wachtwoord en controleer dat de remote administration op disabled staat.
Afbeelding 8: Verander het standaard wachtwoord en controleer dat de remote administration op disabled staat.

IP range

Vervolgens kun je de IP range nog aanpassen. Vaak is standaard een range in de 192.168 reeks geselecteerd, die moet je niet aanpassen, tenzij je weet wart je doet. Het volgende getal kun je vrij kiezen, van 1 tot en met 254, en moet op alle computers identiek zijn. Het laatste getal kun je ook weer vrij kiezen tussen 1 en 254, maar moet op alle computers verschillend zijn. De DHCP server zorgt hiervoor.

Ook kun je kijken naar het aantal computers dat standaard in het netwerk opgenomen kan worden. Standaard is dat bij Linksys 50, maar er is geen enkele reden daar meer dan het aantal computers dat daadwerkelijk gebruik maakt van je netwerk in op te nemen.

Afbeelding 9: Je kunt gemakkelijk je eigen netwerkrange instellen. Basis is het adres van de router, hier 192.168.1.1. De computers in je netwerk krijgen dan ook een adres dat begint met 192.168.1. Je kunt het begin van de range aangeven en hoeveel computers een adres moeten krijgen.
Afbeelding 9: Je kunt gemakkelijk je eigen netwerkrange instellen. Basis is het adres van de router, hier 192.168.1.1. De computers in je netwerk krijgen dan ook een adres dat begint met 192.168.1. Je kunt het begin van de range aangeven en hoeveel computers een adres moeten krijgen.

Draadloos netwerkkanaal

De volgende stap is het configureren van het draadloze deel, voor velen inmiddels onmisbaar.

In Nederland mogen de kanalen 1 tot en met 11 gebruikt worden, maar hoe kies je? Simpel, ga eens gluren bij de buren.
Met een programma als Netstumbler van www.netstumbler.com krijg je een overzicht van de netwerken in je buurt. Om dat overzicht te krijgen hoef je niet eens aangemeld te zijn bij een eigen netwerk, er moet wel een draadloze netwerkadapter in je computer zitten.

Kies vervolgens een netwerkkanaal dat zo ver mogelijk bij het kanaal van je buren verwijderd is. Het populairst zijn 1 en 11 (ver uit elkaar), en ook het tussenliggende 6 is nog een populair kanaal. Kies iets dat bij jouw omgeving past.

Afbeelding 10: Controleer met Netstumbler de gebruikte netwerkkanalen in je buurt.
Afbeelding 10: Controleer met Netstumbler de gebruikte netwerkkanalen in je buurt.

Draadloos netwerk beveiligen

Als je een draadloos netwerk wilt, en alleen dan, activeer je dat in de basisinstellingen. Bij nieuwere routers staat het draadloze netwerk meestal standaard aan, schakel het dan uit als je het niet gebruikt.

Als je de vorige stap hebt gevolgd weet je welk kanaal je moet kiezen.

Je moet het netwerk een naam geven, de zogenaamde SSID (Service Set IDentifier). De naam is vrij te kiezen tot 32 tekens, maar houdt het simpel. Zorg er in ieder geval voor dat uit de naam niet het merk of type van de router blijkt. Mocht iemand een aanval op jouw toegangspunt willen richten hoef je haar (of hem) niet te helpen met gegevens over je netwerk. Je kunt er voor kiezen de SSID niet te broadcasten (uitzenden, voor iedereen zichtbaar maken) maar dat stelt als beveiligingsmaatregel niets voor, en je hebt er zelf wel last van omdat je eigen computer dan ook bij tijd en wijle je netwerk niet meer vindt.

Van groot belang is het dat je de verbinding gaat versleutelen. Daarvoor zijn 3 opties, in oplopende mata van veiligheid: WEP (Wired Equivalent Privacy), WPA (Wi-Fi Protected Access) en WPA2 (verbeterd WPA). De door jouw toe te passen beveiliging hangt af van het ondersteunde protocol van de zwakste schakel. Als je nog een computer hebt die alleen WEP ondersteunt zou je daar eigenlijk een nieuwe netwerkkaart in moeten stoppen, de WEP beveiliging stelt niets voor, er zijn te veel programmatjes in omloop die het binnen seconden kraken. WPA is goed, WPA2 beter.

De toegang moet je voorts beveiligen met een wachtwoord, hoe langer hoe beter. Laten we wel wezen, zo heel vaak hoef je het niet in te geven, dus veel last heb je er niet van. En met een beetje fantasie kun je het best onthoudbaar maken: DePvCFIsDeBesteClupVanNederland!@#$%67890 is te onthouden, de 5 bijzondere tekens zijn de cijfers 1 tot en met 5 met ingedrukte shift-toets, maar heel moeilijk te kraken.

Als laatste beveiliging kun je MAC adres filtering toepassen. Iedere netwerkkaart heeft een uniek MAC adres, dat is in de hardware ingebouwd (het fysieke adres in afbeelding 6). Door een lijst aan te leggen met MAC adressen die toegang mogen hebben verhoog je de veiligheid extra.

Met al deze maatregelen kun je een veilig draadloos netwerk opzetten, maar 100% veiligheid bestaat natuurlijk niet.

Afbeelding 11: Stel het draadloze netwerk in, kies een naam die niet terug te voeren is op de fabrikant van de router en een kanaal dat ver van je buren verwijderd is.
Afbeelding 11: Stel het draadloze netwerk in, kies een naam die niet terug te voeren is op de fabrikant van de router en een kanaal dat ver van je buren verwijderd is.

Firmware update

In een router zit naast alle hardware ook een stukje software, de zogenaamde firmware. En net zoals je Windows moet updaten moet je ook de firmware van je router updaten. Zoals in alle software zitten hier ook fouten in en worden er lekken ontdekt die met de update hersteld worden. En vergeet niet, de ourter is de verbinding tussen je eigen netwerk en het grote boze internet. Die verbinding moet zo veilig mogelijk zijn.

Uiteraard bestaat daar ook geen uniforme methode voor. Linksys biedt af en toe een nieuwe versie aan, die kun je downloaden en op de harde schijf van je computer zetten.

In het menu van de router zit de optie Firmware Upgrade. Met een klik op Bladeren (Browse in het Engels) ga je naar het eerder gedownloade bestand op zoek, met een klik op Upgrade wordt de update gestart.

LET OP 1: Wees er absoluut zeker van dat de gedownloade software bedoeld is voor het merk en type van jouw router. Een verkeerde versie kan je router onbruikbaar maken.

LET OP 2: Tijdens het updaten mag de stroom niet uitgeschakeld worden, ook een stroomstoring kan je router waardeloos maken. Ook als het lang duurt gewoon wachten, hoewel een uur te lang is.

Afbeelding 12: Vaak wordt vergeten de firmware van de router te updaten. Fout, fout, fout.
Afbeelding 12: Vaak wordt vergeten de firmware van de router te updaten. Fout, fout, fout.

Internet verbinden

Nadat je de router hebt geconfigureerd kun je deze eindelijk met het internet verbinden. Dat verschilt per apparaat en per provider, daar kan ik niets algemeens over zeggen.

Als eerste zorg je ervoor dat je computer helemaal up-to-date is, en dan in ieder geval Windows en je antivirus programma, voordat je verder gaat met het configureren van je netwerk.

Ik noem hier met opzet niet meer een firewall programma. Vroeger was een apart firewallprogramma onmisbaar, tegenwoordig zijn de standaard Windows firewalls zo goed dat je geen losse firewall meer op je computer nodig hebt.

Op je router heb je wel een firewall nodig, ter bescherming tegen het internet, maar die staat standaard al ingesteld.

Netwerk configureren

Weet je nog, Windows onderbrak het configureren van de router met zijn eigen thuisnetwerk, ik ga daar nu mee verder.

In Windows 7 is de thuisgroep ingevoerd, een poging van Microsoft om het inrichten van een netwerk te vergemakkelijken. En dat is best goed gelukt. Als je alleen met Windows 7 computers werkt. Het blijft Microsoft.

Wachtwoord instellen

Om met een netwerk te kunnen werken moet je een wachtwoord instellen. Zonder wachtwoord gaat het niet. Als je alleen met een computer werkt kun je best zonder wachtwoord werken. Een wachtwoord beveiligd je computer maar beperkt. Iedereen die fysiek toegang heeft tot de computer kan toch al bij je bestanden, en is ook in staat het wachtwoord te wissen, als beveiliging stelt het dus niet zo veel voor.

Klik op Start | Configuratiescherm | Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht | Uw Windows-wachtwoord wijzigen.

Vervolgens kun je een wachtwoord instellen, en dat moet je een keer bevestigen. Je kunt nog een geheugensteuntje opgeven, dat kan eventueel het wachtwoord zijn.

Het is een aanrader om niet standaard als administrator te werken. Komt er een virus binnen op de computer dan krijgt die ook geen administratorrechten.

Als je met meerdere mensen op een computer werkt raad ik je aan om voor iedere gebruiker een eigen account te maken, allemaal als standaardgebruiker.

Thuisnetwerk gebruiken

De eerste Windows 7 computer richt het thuisnetwerk in. Klik op Start | computer. Links in het midden van het venster zit een link naar de Thuisgroep.

Als er geen andere computers in je netwerk zitten krijg je de melding dat er geen andere thuiscomputers beschikbaar zijn. Start een tweede computer met Windows 7 op. Kort nadat deze is opgestart verandert de inhoud van het scherm op de eerste computer. De mededeling wordt: De thuisgroep bevat geen andere personen. Hij ziet wat!

Er wordt aangegeven wat je moet doen. Ga naar de andere computer en klik op Start | Configuratiescherm. Klik dan onder Netwerk en internet op Opties voor thuisgroepen en delen selecteren.

Onderin het venster kun je met een klik op Het wachtwoord van de thuisgroep weergeven het wachtwoord weergeven van de Thuisgroep waar deze computer lid van is.

Afbeelding 13: Als Windows 7 een andere Windows 7 computer ziet die geen lid is van de Thuisgroep.
Afbeelding 13: Als Windows 7 een andere Windows 7 computer "ziet" die geen lid is van de Thuisgroep geeft het zelf aan wat je op die andere computer moet doen om een Thuisgroep in te richten.

Thuisnetwerk op de tweede Windows 7 computer instellen

Op de tweede computer kunnen twee situaties voorkomen: de computer is al lid van een Thuisgroep, bijvoorbeeld omdat hij er zelf al een heeft gemaakt, of de computer is nog geen lid van een Thuisgroep.

Als de computer al lid is van een Thuisgroep moet je hem daar uit halen. Klik op De computer uit de thuisgroep verwijderen. Je krijgt een waarschuwing die je kunt negeren, en je kunt lid worden van een bestaande Thuisgroep.

Je krijgt vervolgens te zien dat er al een Thuisgroep is, klik op Nu lid worden en je kunt aangeven wat je van je eigen computer wilt delen. Selecteer minimaal één onderdeel anders werkt het niet.

Afbeelding 14: Windows helpt je om lid te worden van de Thuisgroep.
Afbeelding 14: Windows helpt je om lid te worden van de Thuisgroep.

Vervolgens moet je nog het wachtwoord voor de Thuisgroep opgeven. Het wachtwoord is hoofdlettergevoelig.

Klik op voltooien en je krijgt een overzicht van wat je zelf in de Thuisgroep deelt en diverse nuttige koppelingen, bijvoorbeeld om extra bibliotheken te delen en mappen van het delen uit te sluiten.

Afbeelding 15: In het Configuratiescherm kun je de Thuisgroep helemaal instellen.
Afbeelding 15: In het Configuratiescherm kun je de Thuisgroep helemaal instellen.

Als je klaar bent met het instellen kun je dit venster sluiten. Open vervolgens de verkenner en klik in het linker deel van het venster op Thuisgroep. Je ziet dan de andere computer, en je kunt de bestanden van die andere computer zien en gebruiken. Zo simpel kan netwerken dus zijn. Alle foto’s en muziek op een computer bewaren, en van alle computers gebruiken.

LET OP: Zeker voor foto’s is het levens gevaarlijk om ze maar op een locatie te hebben. De meeste foto’s zijn onvervangbaar. Zorg er dus wel voor dat je altijd een goede back-up hebt, het liefst buiten je eigen woning. Brand komt altijd onverwachts, en als je bij een brand wel al je foto’s redt wordt de verzekeringsmaatschappij zo achterdochtig.

Afbeelding 16: De Thuisgroep draait. Je ziet de afbeeldingen van Jan.
Afbeelding 16: De Thuisgroep draait. Je ziet de afbeeldingen van Jan.

Windows XP in de Thuisgroep

Hoewel de Thuisgroep pas is geïntroduceerd is in Windows 7 kun je er ook met oudere Windows versies gebruik van maken, alleen anders.

Open de verkenner en ga naar Mijn netwerk locaties | Volledig netwerk | Microsoft Windows netwerk | Workgroup.

De naam Workgroup is de standaard naam die Windows aan een netwerk toekent, je kunt daarvan maken wat je wilt zolang je alle computers in je netwerk maar lid maakt van dezelfde groep.

Je kunt op een computer klikken en Windows vraagt om de gegevens om verbinding te maken. De gegevens die je hier invult moeten van een gebruiker zijn die bekent is op de computer waar je verbinding mee maakt. Op de computer Jan-pc is een gebruiker met de naam Jan en het wachtwoord 123. Die gegevens kun je hier invullen, je kunt nog een vinkje zetten bij Dit wachtwoord onthouden.

Afbeelding 17: Vanuit Windows XP kun je gewoon verbinding maken met computers in de Thuisgroep.
Afbeelding 17: Vanuit Windows XP kun je gewoon verbinding maken met computers in de Thuisgroep.

Grappig (vind ik) dat je vanuit een Windows XP computer veel meer van de Thuisgroep computer ziet dan vanuit een Windows 7 computer. Je ziet alle documenten van de gebruiker, de Windows 7 computer weet immers niet beter of je bent die gebruiker, maar ook alle bestanden die daar op het bureaublad staan. Daarnaast zie je alle documenten die op de Windows 7 computer bij Alle gebruikers zijn opgeslagen, die staan onder Public.

Afbeelding 18: Ook vanuit Windows XP zie je de afbeeldingen van Jan, en nog meer dan vanuit Windows 7. Raar maar waar.
Afbeelding 18: Ook vanuit Windows XP zie je de afbeeldingen van Jan, en nog meer dan vanuit Windows 7. Raar maar waar.

Als je op de Windows XP computer ten minste één map deelt, en alleen dan, zie je op de Windows 7 computers in je netwerk de Windows XP computer ook.

Om een gedeelde map te maken gebruik je de verkenner. Selecteer een map of maak een nieuwe map door rechts te klikken op de locatie waar de map moet worden gemaakt en kies uit het afrolmenu nieuw | map. Geef de nieuwe map een duidelijke naam, bijvoorbeeld gedeeld. Klik rechts op de nieuwe map en selecteer Delen en beveiliging uit het afrolmenu. Een wizard leid je door de procedure.

Windows XP computer vanuit de Windows 7 computer

In de Windows 7 computer zie je de Windows XP computer niet in de Thuisgroep. Om deze te zien moet je naar het netwerk gaan. Daar zie je alle computers in je netwerk, dus inclusief de Windows XP computer.

Afbeelding 19: Vanuit Windows7 zie je de Windows XP computer niet in de Thuisgroep, maar wel in het netwerk. Verder geen problemen.
Afbeelding 19: Vanuit Windows7 zie je de Windows XP computer niet in de Thuisgroep, maar wel in het netwerk. Verder geen problemen.

Linux in de Thuisgroep

Je snapt dat geen artikel over Windows compleet is zonder een aantal regels aan Linux te wijden. Linux is een systeem dat helemaal voorbereid is op netwerken, ook een geldig excuus om er over te schrijven.

Ik gebruik Ubuntu 11.4, op het moment van schrijven de laatste uitgave van deze populaire (in sommige kringen) Linux distributie.

Als je in de menubalk op places klikt kun je kiezen voor networks. Je ziet dan direct de drie Windows computers.

Afbeelding 20: Linux heeft er geen moeite mee om de Windows Thuisgroep te vinden.
Afbeelding 20: Linux heeft er geen moeite mee om de Windows Thuisgroep te vinden.

Als je dubbelklikt op de computer opent een venster waarin je gevraagd wordt naar een gebruikersnaam en een wachtwoord. Als je dan nog een vinkje zet bij Remember forever heb je voortaan altijd toegang tot die computer, in ieder geval de gedeelde mappen. De bestanden op de computer kun je daarna benaderen.

Afbeelding 21: Onder Linux zie je de afbeeldingen van Jan ook...
Afbeelding 21: Onder Linux zie je de afbeeldingen van Jan ook...

Gedeelde mappen en gebruikers toevoegen aan de Linux computer

Om bestanden op een Linux computer te delen moet je te delen mappen toevoegen, netwerkgebruikers aanmaken en Samba installeren.

Open een terminal venster (Applcations | Accessoires | Terminal).

Maak een map aan die door alle gebruikers te benaderen is met drie commando’s:
  sudo mkdir -p /home/shares/allusers
  sudo chown -R root:users /home/shares/allusers/
  sudo chmod -R ug+rwx,o+rx-w /home/shares/allusers/

Je wordt gevraagd om een wachtwoord, dat is het wachtwoord van de ingelogde gebruiker.

Je kunt nu gebruikers toevoegen, zoveel als je wilt, bijvoorbeeld:
  sudo useradd jc -m -G users

De gebruiker heeft een wachtwoord nodig:
  sudo passwd jc

Samba installeren

Om bestanden op een Linux computer te delen moet je Samba installeren.
  sudo apt-get install libcups2 samba samba-common

Nadat Samba is geïnstalleerd moet de configuratie aangepast worden, geef het commando
  sudo gedit /etc/samba/smb.conf &
en een tekstverwerker met het configuratiebestand wordt geopend.

In het onderdeel Global Settings moet je het hekje (#) voor de regel
  security = user
verwijderen.

Aan het einde van het bestand voeg je de volgende regels toe:
  [allusers]
    comment = All Users
    path = /home/shares/allusers
    valid users = @users
    force group = users
    create mask = 0660
    directory mask = 0771
    writable = yes

Als de gebruikers ook toegang moeten hebben tot hun eigen bestanden moet je ook de volgende regels toevoegen:
  [homes]
    comment = Home Directories
    browseable = no
    valid users = %S
    writable = yes
    create mask = 0700
    directory mask = 0700

Sla het bestand op en sluit de tekstverwerker.

Test de configuratie met het commando testparm. De test moet zonder fouten verlopen, anders moet je eerst de fouten herstellen.

Vevolgens start je Samba opnieuw op met het commando:
  sudo /etc/init.d/smbd restart

Als laatste moet de gebruiker bij Samba bekend gemaakt worden als gelegitimeerde gebruiker:
  sudo smbpasswd -a jc

Linux computer benaderen vanaf de Windows computer

De Linux computer duikt nu op in het netwerk, eventueel na een paar minuten wachten. Als je dat te lang duurt kun je in de adresbalk het IP adres van de Linux computer opgeven. In de terminal van de Linux computer vraag je het IP adres op met het commando ifconfig. In de adresbalk vul je dat adres in met twee backslashes ervoor: \\192.168.1.1.

Afbeelding 22: Met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de nieuwe Linux gebruiker heb je toegang tot de bestanden op de Linux computer.
Afbeelding 22: Met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de nieuwe Linux gebruiker heb je toegang tot de bestanden op de Linux computer.
Afbeelding 23: De bestanden zijn zichtbaar en te gebruiken.
Afbeelding 23: De bestanden zijn zichtbaar en te gebruiken.
Afbeelding 24: Vanaf Windows XP is het ook geen probleem bij de Linux computer te komen.
Afbeelding 24: Vanaf Windows XP is het ook geen probleem bij de Linux computer te komen.
Afbeelding 25: Ook vanaf een Windows XP computer zie je de bestanden op de Linux computer.
Afbeelding 25: Ook vanaf een Windows XP computer zie je de bestanden op de Linux computer.

Conclusie

Door een netwerk op te zetten kun je efficiënter gebruik maken van de hardware die je hebt. Begin er mee om goed na te denken wat je wilt, en vooral wat je niet wilt. En als het netwerk draait test dan ook eens of het netwerk doet wat het doen moet: Delen van de resources met degene die er rechten op hebben, en het uitsluiten van alle anderen.

Als je meerdere computers hebt moet je er eens een middagje voor gaan zitten om een netwerk te maken. Daar kun je veel plezier van hebben, bijvoorbeeld bestanden en printers delen.

Testomgeving: Een virtueel netwerk met de VMware player. Je maakt daarmee op je computer nieuwe computers aan waarop je de besturingssystemen installeert. Ondanks een nieuwe laptop, met Quad core i7 processor en 6 GB geheugen komt de hardware wel bijna tot stilstand als je 4 virtuele machines tegelijkertijd laat draaien.

De beschrijving van de inrichting van de samba server is gebaseerd op www.howtoforge.com

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 5 van 2011

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012
.