PvCF

logo PvCF

Office 2007 installeren

De kogel lijkt door de kerk. De Belastingdienst gaat over op Microsoft Office 2007. Daar kun je veel van vinden, maar als de rookwolken zijn opgetrokken moet je er toch mee gaan werken. En voor dat je er mee kunt gaan werken, zul je het moeten installeren. Daarvoor hier een handleiding.
Office is in een ruim aantal varianten te koop, die zich onderscheiden op de meegeleverde pakketten. Word en Excel zitten in alle versies, de overige programma's verschillen per versie.
Microsoft heeft op haar site alle versies opgesomd in een duidelijk plaatje (een afbeelding zegt immers meer dan duizend woorden) dat ik heb beperkt tot de voor thuisgebruikers interessante versies.

Afbeelding 1: De thuis versies van Office 2007.
Afbeelding 1: De thuis versies van Office 2007.

Installeren

Ik bespreek de installatie aan de hand van de Professional versie, de versie die ik toevallig voorhanden heb. Alle programma's met uitzondering van OneNote, dat geen deel uitmaakt van de Professional versie, passeren de revue. De versie die je uiteindelijk zult installeren is waarschijnlijk de versie die je betaalbaar kunt kopen.
Het is op het moment van schrijven namelijk nog niet zeker dat de dienst over gaat op Office 2007, laat staan dat bekend is of de PvCF de medewerkers van Financiën een versie met korting kan aanbieden, laat staan dat ik weet welke versie.
Helemaal gratis is natuurlijk OpenOffice.org, maar dat valt buiten deze bespreking.

Installatie starten

Zodra je de cd in de speler stopt komt het installatiemenu van Office op. Komt dat niet, start dan de verkenner, blader naar de cd-speler en dubbelklik op setup.exe.
In het eerst scherm word je direct gevraagd naar de licentie sleutel (uiteraard, ben ik geneigd te zeggen).
Je hoeft op dat moment nog geen sleutel op te geven, je kunt het programma ook een beperkt aantal malen opstarten zonder licentie (dan moet je in het volgende scherm op nee klikken).
Het volgende scherm dat je weg kunt klikken is de licentieovereenkomst. Je kunt alles lezen, of gewoon ongelezen akkoord gaan (het tweede gaat sneller).

Installatietype

Het volgende scherm is wel interessant: Wil je Office nu installeren, of aanpassen.
Als je dan klikt op "Nu installeren" dan wordt Office 2007 min of meer automatisch geïnstalleerd met de instellingen die Microsoft gangbaar acht voor de gemiddelde gebruiker. Je kunt dan stoppen met het lezen van dit artikel.
Als je Office wilt installeren met alleen de onderdelen die je wilt gebruiken moet je op "Aangepast" klikken.

Afbeelding 2: Als je invloed op de installatie wilt uitoefenen moet je hier voor aangepast kiezen.
Afbeelding 2: Als je invloed op de installatie wilt uitoefenen moet je hier voor aangepast kiezen.

Aangepaste installatie

Afbeelding 3: De te kiezen programmas zijn afhankelijk van de Office versie.
Afbeelding 3: De te kiezen programma's zijn afhankelijk van de Office versie.

Als je kiest voor aangepast krijg je een scherm met de bij jouw Office versie horende mogelijkheden.
Alle versies bieden Word en Excel, gedeelde onderdelen en Office-hulpprogramma's.
Een aantal vierkantjes voor de keuzes zijn wit, een aantal grijs. De onderdelen met een wit vierkantje worden compleet met alle opties geïnstalleerd, de onderdelen met een grijs vierkantje worden met de voorgeselecteerde opties geïnstalleerd.
Als je op een vierkantje klikt (met de linker muisknop) verschijnt het volgende afrolmenu:

Afbeelding 4: In dit afrolmenu kun je kiezen of je een onderdeel wilt installeren. Dit afrolmenu komt in vele gevallen terug, soms met andere opties.
Afbeelding 4: In dit afrolmenu kun je kiezen of je een onderdeel wilt installeren. Dit afrolmenu komt in vele gevallen terug, soms met andere opties.

Per onderdeel kun je aangeven wat je wilt:
– Uitvoeren vanaf mijn computer;
   Dit onderdeel installeren met de voorgeselecteerde opties.
– Alle onderdelen uitvoeren vanaf mijn computer;
   Dit onderdeel installeren met alle opties.
– Wordt geïnstalleerd bij eerste gebruik;
   Dit onderdeel nu niet installeren, maar op het moment dat je het voor het eerst start met de voorgeselecteerde opties.
– Niet beschikbaar;
   Dit onderdeel niet installeren.

Wat is wijsheid?

Mijn ervaring is dat de harde schijf van je computer dichtslibt voor je er erg in hebt. Daarom ben ik altijd zeer terughoudend. Wat ik niet gebruik installeer ik niet!
Ik gebruik bijvoorbeeld Outlook niet. Outlook is een krachtig programma voor email en agenda, met mogelijkheden om te synchroniseren met een PDA.
Ik gebruik over het algemeen webmail, en geen PDA. Outlook biedt mij dus geen extra's, en sneeft daarom al bij de installatie.
Let op: Een optie die ik nooit gebruik is "Wordt geïnstalleerd bij eerste gebruik". Als je onderdelen wel met deze optie installeert (of eigenlijk niet installeert) wordt je op de vervelendste momenten gevraagd om even de Office cd in de computer te steken om een onderdeel te installeren. Een voorbeeld is de Engelse taalmodule: Op het moment dat Word denkt dat de tekst die je invoert Engelstalig is probeert het de Engelse spellingscontrole uit te voeren. En waar is dan die @#%$# Office cd?

Algemene tip

Als je een optie niet snapt, neem dan de standaard keuze over, die zal meestal wel goed zijn.
Tenzij de standaard optie "Wordt geïnstalleerd bij eerste gebruik" is. Besluit dan of je het wel of niet wilt installeren.

Aan het werk

Om Office op maat te installeren is even werk, maar het loont de moeite. Je installeert alleen de onderdelen die je gaat gebruiken, en je wordt niet meer op onverwachte momenten geconfronteerd met vragen om een cd die je net op dat moment niet bij de hand hebt.
Niet langer dralen, aan de slag.
En houd in gedachten: Dit zijn mijn voorkeuren. Ik gebruik Outlook niet, en installeer het daarom niet, als jij Outlook wel gebruikt moet je het vooral (aangepast aan jouw situatie) installeren!
Ik bespreek eerst uitgebreid de onderdelen "Gedeelde onderdelen van Office" en "Office hulpprogramma's". Deze onderdelen komen in alle installaties terug, maar krijgen meestal niet de aandacht die ze toch wel verdienen.
Daarna geef ik nog per programma de opties weer.

Gedeelde onderdelen van Office

Afbeelding 5: De gedeelde onderdelen in de standaardinstellingen.
Afbeelding 5: De gedeelde onderdelen in de standaardinstellingen.

Het eerste onderdeel van de gedeelde onderdelen zijn de "Conversieprogramma's en filters". Deze zijn nodig om plaatjes in Word te importeren, of teksten, gemaakt met een ander tekstverwerkingsprogramma, in Word te openen.
Als je met afbeeldingen werkt kun je ze ook in Office-documenten opnemen. Hier kun je de gewenste formaten selecteren, bij twijfel allemaal maar installeren.
Microsoft Office is de standaard op office gebied, de andere office programma's kunnen bestanden opslaan in het MS-Office formaat. Als je dus iets krijgt van een ander vraag dan of diegene het in een Microsoft formaat opslaat. Als je wel zelf wilt converteren kun je hier de benodigde conversie programma's selecteren.
Ik importeer overigens voor de zekerheid alle tekst conversie programma's, met uitzondering van WordPerfect 6 (ik ken werkelijk niemand die dat pakket ooit heeft gebruikt).

Afbeelding 6: Conversieprogrammas.
Afbeelding 6: Conversieprogramma's.

Een gemiste optie is het opslaan in een oudere versie van MS-Office. Het Office 2007 formaat is niet meer te lezen in oudere versies van MS-Office. Om een MS-Office 2007 bestand in een oudere versie te openen moet je een conversie programma downloaden en installeren.
MS-Office 2007 kan standaard wel documenten openen die in oude versies van MS-Office zijn gemaakt.
Dat het conversieprogramma alleen werkt met Office 2000, Office XP en Office 2003, en niet met het door ons nog vaak gebruikte Office 97, zal wel een frustratie van mij zijn waar ik hier verder geen aandacht aan zal besteden.

Digitaal certificaat voor VBA projecten

Een optie om van te duizelen. Klik erop en je krijgt een beknopte toelichting. Het komt er op neer dat je het aantal beveiligingswaarschuwingen kunt verminderen als je macro's gebruikt in je programma's.
Hier komt mijn algemene tip van pas: als je niet weet wat het betekend, laat dan de standaard instelling staan (installeren dus).

De overige gedeelde onderdelen

Bij de "Internationale ondersteuning" kun je het Japanse lettertype installeren, alleen voor degene die dat gebruiken dus. Installatie van het Universele lettertype kan ik wel aanraden.
De extra "Lettertypen" (Extra TrueType Lettertypen) installeer ik niet, ik doe eigenlijk alles met (het standaard geïnstalleerde) Arial.
De "Mediagalerie" is "Een verzameling populaire illustraties waarmee u Microsoft Office-documenten kunt verfraaien". Als je dit kunt lezen zonder draaierig te worden kun je overwegen dit onderdeel te installeren. Ik doe het dus niet.
Met de "Microsoft Office Access Database Replication Conflict Manager" kun je problemen met de database replicatie oplossen.
Het "Microsoft Office-downloadbesturingsinstrument" installeert een ActiveX programma om illustraties te kunnen downloaden. Dit staat standaard voor installatie geselecteerd!. Ik beschouw ActiveX programma's als potentieel gevoelig voor aanvallen van buitenaf en installeer ik nooit als het niet strikt noodzakelijk is. Ik heb de Mediagalerie al niet geïnstalleerd, ik kan ook wel zonder dit onderdeel.
Voor de "Microsoft Office-thema's" leen ik de aanprijzende tekst van Microsoft: "Verzameling samenhangende ontwerpelementen, waaronder kleuren, lettertypen, opvullingen en effecten die binnen Microsoft Office-documenten kunnen worden gebruikt." Dat ze binnen office documenten kunnen worden gebruikt vermoedde ik al, maar de rest van de tekst doet mij nog niet besluiten dat het een nuttige aanvulling is.
De snelkoppeling naar documenten staat gelukkig standaard al uitgeschakeld.
PS: Volgens de spellingscontrole van Word XP is 'waaronder' een verkeerd voornaamwoord.

Taalprogramma's

De taalprogramma's zijn een sterk onderdeel van Office. Standaard zijn Engels, Duits en Frans meegeleverd, en worden ze ook geïnstalleerd. Duits en Frans gebruik ik nooit (en installeer ik dus ook niet) maar Engels wel.
In alle talen staan standaard alle opties aangevinkt, behalve de optische tekstherkenning. Als je een scanner hebt en je scant wel eens met OCR (tekstherkenning) zou ik deze optie ook maar inschakelen.
Veel mensen gebruiken geen macro's en zouden dus in principe "Visual Basic voor Applications" niet hoeven te installeren. Omdat je dan echter verderop in de installatie vele lastige vragen krijgt kun je het toch maar beter installeren.
Ook van de "Webthema's" kan ik de aanprijzende Microsoft teksten overnemen, ik beperk mij tot de mededeling dat ik het niet installeer.

Afbeelding 7: Zo installeer ik de Gedeelde onderdelen van Office.
Afbeelding 7: Zo installeer ik de "Gedeelde onderdelen van Office".

Office-hulpprogramma's

Afbeelding 8: De Office-hulpprogramma's in de standaard instellingen.
Afbeelding 8: De "Office-hulpprogramma's" in de standaard instellingen.

Ook de "Office-hulpprogramma's" zijn min of meer gedeelde onderdelen, geldig voor meerdere onderdelen.
De "Explorer-balk Onderzoek" is een verzameling uitbreidingsservices voor de Internet Explorer. Ik gebruik de Internet Explorer zelden, en ik heb een afkeer van uitbreidingen voor browsers in het algemeen, dus ik kan wel zonder.
Met het "Hulpprogramma voor het bijwerken van documenten" kun je bestanden die je op verschillende plaatsen gebruikt synchroniseren. Bijvoorbeeld als je de documenten op twee computers hebt staan. Kan handig zijn, als het van toepassing is.
Met het "Hulpprogramma voor taalinstellingen" kun je taalopties instellen voor de Officeprogramma's. Ik heb nog nooit de behoefte gevoeld, standaard staat bij mij alles in het Nederlands, als ik af en toe een tekstje in het Engels maak stel ik gewoon de taal van die tekst in.
De "Invoegtoepassingen voor infolabels" zorgen voor een (volgens Microsoft) "Intelligente herkenning van gegevenstypen in Excel en Word en handige acties om ermee te werken". Standaard zet ik alle automatische functies van de Office programma's al uit, dus ik ga deze niet installeren.
De "Microsoft Forms 2.0 .NET programmeer ondersteuning" zorgt voor interactie tussen Office en de .NET programmeer omgeving. Die installeer ik.
.Net (spreek uit als dotnet) wordt steeds belangrijker als ontwikkelomgeving, dus ook al weet je niet of je het zelf gaat gebruiken, de kans dat je applicaties tegenkomt die daarmee willen communiceren wordt steeds groter.
Met "Microsoft Graph" kun je grafieken maken van gegevens uit Word, PowerPoint en Access. Installeren dus als je dat wel eens doet.
Met de "Microsoft Office Document Imaging" kun je bewerkingen uitvoeren op gescande documenten. Als je dit installeert vergeet dan niet om de "M.O.D.I. Writer" direct mee te installeren.
De "Microsoft Office Picture Manager" is een pakket waarmee je afbeelding kunt beheren en eenvoudige bewerkingen op afbeeldingen kunt uitvoeren. Ik installeer het.
Met de "Microsoft Query" kun je gegevens in Excel analyseren. Voor de liefhebbers een aanrader.
De "Microsoft Script Editor" kun je gebruiken om HTML code te bewerken. De meeste mensen zullen er een ander pakket voor hebben, maar het kan ook met Office 2007.
Met "Ondersteunde webs" kun je documenten opslaan op websites. Het woord "Ondersteunde" doet vermoeden dat het niet zomaar met elke website kan, dat klopt, de website moet er voor ingericht zijn.
De "Ondersteuning voor Windows SharePoint Services" is een nieuwe ontwikkeling waar veel van verwacht wordt. Het is bedoeld om samen aan een document te werken. Dat kan op het zakelijke terrein best handig zijn, het nut voor thuis waag ik te betwijfelen.
Met "Smart Tag .NET-programmeerondersteuning" kun je interactie verzorgen tussen infolabels en het .NET framework. Als je de infolabels niet installeert kun je dit ook achterwege laten.
Met "Systeeminfo" kun je gegevens over systeem en programmaconfiguratie verzamelen. Ik zou zeggen: Een van de vele. Je hebt toch geen Office programma nodig voor dat soort dingen?
Met de "Vergelijkingseditor" ten slotte kun je (wiskundige) formules in je teksten opnemen.

Afbeelding 9: De Office-hulpprogramma's nadat ik ze onderhanden heb gehad.
Afbeelding 9: De “Office-hulpprogramma's“ nadat ik ze onderhanden heb gehad.

Word

Afbeelding 10: Standaard wordt Word compleet geinstalleerd.
Afbeelding 10: Standaard wordt Word compleet geïnstalleerd.

Word is de tekstverwerker, en die gebruikt bijna iedereen. Er zijn maar drie opties die je hier kunt inschakelen.
De .Net-programmeerondersteuning laat ik aanstaan.
Één van mijn grote ergernissen is de automatische opmaak van MS-Office. De themabestanden met snelle opmaak sneven dan ook al bij installatie. Ook het nut van de paginaranden ontgaat mij en die worden dus niet geïnstalleerd.
De besparing wegens het niet installeren is slechts 1 MB, maar het gevoel is goed.

Afbeelding 11: En dit blijft er van Word over nadat ik er mee klaar ben.
Afbeelding 11: En dit blijft er van Word over nadat ik er mee klaar ben.

Excel

Afbeelding 12: De standaardinstallatie van Excel.
Afbeelding 12: De standaardinstallatie van Excel.

Excel is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van MS-Office, dat niveau heeft OpenOffice.org nog lang niet bereikt. Chapeau.
In Excel zijn zes invoegtoepassingen opgenomen, waarvan er vijf pas bij het eerste gebruik worden geïnstalleerd. Lees per onderdeel de omschrijving en besluit of je het wel of niet wilt installeren, dat "eentje" moet weg.
De .NET-programmeerondersteuning laat ik aanstaan.
De voorbeeldbestanden kun je een keer bekijken als je wilt gaan experimenteren met Excel, ervaringen uit mijn verleden hebben geleerd dat ik er nooit wat mee doe.
Met de Oplosser kun je formules oplossen, heel handig.
Opmerkelijk: als je alle onderdelen van Excel installeert ben je 2 MB meer ruimte op je harde schijf kwijt dan de installatie van al die toepassingen die bij de eerste keer opstarten pas geïnstalleerd worden. 2 MB besparen met het risico ooit nog eens op zoek te moeten naar de cd! Onbegrijpelijk. Na al mijn aanpassingen aan Excel is de installatie met 1 MB gegroeid ten opzichte van de standaard installatie.

Afbeelding 13: De Excel installatie volgens mij.
Afbeelding 13: De Excel installatie volgens mij.

Outlook

Afbeelding 14: De standaard installatie van Outlook.
Afbeelding 14: De standaard installatie van Outlook.

Het Outlook-verhaal vind ik lastig. Standaard wil het installatieprogramma Outlook compleet installeren, met uitzondering van de sjablonen. Het is een krachtig pakket, met veel mogelijkheden. Maar ik installeer het niet.
Outlook heeft uitgebreide agenda functies en mogelijkheden om gegevens met een PDA (een kleine handcomputer) te synchroniseren. Maar dat gebruik ik allemaal niet, wat heet, ik doe bijna al mijn mail via webmail (Gmail en Hotmail). Kortom: in mijn gebruik zou Outlook een hele zware applicatie zijn om een beetje mee te mailen.
Let op: Outlook is een heel ander programma dan Outlook Express. De laatste is een gratis programma, onderdeel van Windows (tot Vista), en prima geschikt om mee te mailen. Met de invoering van Windows Vista is Outlook Express vervangen door Windows Mail.
Naast deze met Windows meegeleverde programma's zijn er nog legio andere gratis alternatieven, maar dat valt allemaal buiten dit artikel.
Ik installeer Outlook niet, en bespaar daarmee 66 MB schijfruimte.

Access

Afbeelding 15: Access wordt standaard geïnstalleerd met alle onderdelen.
Afbeelding 15: Access wordt standaard geïnstalleerd met alle onderdelen.

Acces is onderdeel van een beperkt aantal versies (Professional, Ultimate en Enterprise) van Office 2007. Het wordt door Microsoft niet gezien als een product dat de mensen thuis gebruiken, en ik denk dat ze daar gelijk in hebben.
Tenzij je precies weet wat je er mee wilt kun je de extra uitgave besparen. Als je eens wat wilt experimenteren kun je bijvoorbeeld de database van OpenOffice.org proberen, gratis en ook behoorlijk veel mogelijkheden.
Standaard worden alle onderdelen van Access geïnstalleerd. En ik moet toegeven, ik gebruik Access niet zo vaak, en dan zijn de wizards best handig en goed.

PowerPoint

Afbeelding 16: PowerPoint met de standaard geselecteerde onderdelen.
Afbeelding 16: PowerPoint met de standaard geselecteerde onderdelen.

Ik maak zelf nooit PowerPoint presentaties, maar ik wil het wel op mijn systeem hebben omdat er wel eens een PowerPoint presentatie langskomt die ik wil bekijken.
De .Net-programmeerondersteuning laat ik aanstaan, de Organigram-invoegtoepassing laat ik uitstaan.
Opmerkelijk, ik ben het eens met de standaard instellingen van Office!

Publisher

Afbeelding 17: Publisher wordt standaard ook al geinstalleerd met alle onderdelen.
Afbeelding 17: Publisher wordt standaard ook al geïnstalleerd met alle onderdelen.

Met Publisher kun je publicaties maken (nomen est omen). Die publicaties kun je afdrukken, mailen of op het internet plaatsen. Omdat ik mij hier niet mee bezig houdt installeer ik heel Publisher niet en bespaar mij 160 MB schijfruimte. Kijk, dan heb je het nog eens ergens over.

Visio Viewer

Afbeelding 18: De Visio Viewer wordt standaard geinstalleerd, maar voor wie?
Afbeelding 18: De Visio Viewer wordt standaard geïnstalleerd, maar voor wie?

Visio is een redelijk krachtig tekenpakket van Microsoft, daarmee kun je technische ontwerpen maken. Het pakket zelf is geen onderdeel van Office, de viewer, om de ontwerpen te bekijken, wel.
Volgens mij is het Visio-formaat nog niet erg veel verspreid, maar Microsoft heeft goede hoop dat het wel zo ver komt. Tenminste, de viewer wordt standaard geïnstalleerd
Als je nog nooit van Visio had gehoord zul je het niet missen als je het niet installeert. Je bespaart dan slechts 5 MB, maar wie het kleine niet eert…

Verantwoording

Uit mijn toonzetting in dit artikel zou je het misschien niet afleiden, maar ik vind versie 2007 best een goed product (wel met een interface waaraan je op zijn minst nogal moet wennen).
Het is een product dat het ook wel redt zonder dat Microsoft er zo krampachtig over doet.

Moet je het kopen?

Tja, een lastige vraag. Er zijn legio gekraakte versies in omloop maar dat is eigenlijk geen alternatief als je serieus bezig bent.
Dus, heel flauw, het dat hangt er een beetje van af of je het pakket wilt gaan gebruiken.
Als de Belastingdienst overgaat op Office 2007 dan ligt het in de rede dat er een betaalbare versie voor de medewerkers komt. Dan is het ook zeker een aanrader, en dan gebruik je thuis en op het werk dezelfde office versie, altijd prettig.
En als de dienst niet overgaat? Dan kun je je afvragen of het zinvol is een nieuwe interface aan te leren. Als je tegen de grenzen van je huidige Office pakket aanloopt dan kun je altijd nog de nieuwste versie van OpenOffice.org gratis downloaden en installeren. Als dat niet bevalt, kun je altijd nog overstappen.
Ik heb nog altijd niet het idee: "Wat werkt die nieuwe interface goed, fijn dat ze van die oude zijn afgestapt."

Conclusie

Microsoft heeft met haar office pakket de markt in handen. Daar kun je een hoop van vinden, maar het is een feit. Daarmee stralen ze ook wel weer erg uit dat zij weten wat goed voor je is. Als je het allemaal een beetje naar eigen idee wilt gebruiken moet je daar wat moeite voor doen.
En dan heb je ook een topproduct op je systeem staan, met als enige kanttekening dat het voor veel thuisgebruikers een beetje overkill is. Maar ja, ik moet ook wat over Microsoft te zeuren hebben.

Eindconclusie

Dit artikel beschrijft de wijze waarop ik Office installeer, met de onderdelen die ik gebruik. Neem het niet één op één over, maar bekijk je eigen gebruik, en installeer vervolgens die onderdelen die jij gaat gebruiken.

Downloads:

Versievergelijking van de Office 2007 versies

Compatibiliteitspakket Office 2007 bestandsformaten (voor Microsoft Office 2000, Office XP en Office 2003)

OpenOffice.org 3.0

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 1 van 2009

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012