PvCF

logo PvCF

In de Wolken

In de vakantie gaan velen van ons van huis. Maar we willen wel graag bij onze data kunnen. Wat doe je dan? Je kunt een laptop of tablet meenemen om er mee aan de gang te kunnen. Of je neemt een USB stick mee met alle data. Het nadeel van deze methodes is dat de hardware stuk kan gaan of gestolen kan worden. Als je de data 'in the cloud' plaatst kun je altijd bij je data. Vooropgesteld dat je een internetverbinding hebt.
Al maar meer aanbieders bieden gratis opslagruimte "in the cloud", dus op het internet, aan. In feite is dat niets anders dan eenstukje harde schijf op het internet waar alleen de eigenaar van de data bij kan.
Het aantal aanbieders van gratis opslag is al bijna niet meer te overzien, ik snap het business model nog niet helemaal, maar er zal wel geld mee te verdienen zijn.
Ik bespreek een aantal aanbieders van cloudopslag, zonder de pretentie te hebben dat ik compleet ben. Ik beschrijf gebruiksgemak en veiligheid voor zover ik er wat van kan vertellen.
De bekeken aanbieders zijn in alfabetische volgorde Amazon CloudDrive, Box.net, Dropbox, Google drive, iCloud, Microsoft Skydrive, Strato, SugarSync, TrendMicro SafeSync en Ubuntu One. Om mee te mogen doen in dit overzicht moeten ze in ieder geval gratis opslag aanbieden.
Daarnaast moeten ze functioneren met ten minste twee van de drie meest gebruikte besturingssystemen (in alfabetische volgorde Linux, Mac OS en Windows) en liefst ook ondersteuning bieden aan mobiele telefoons en tablets.

Privacy

Het opslaan van data in the cloud betekent dat je de beveiliging helemaal uit handen geeft.
Positief is te vermelden dat de meeste aanbieders waarschijnlijk een betere back‑up strategie hebben dan jij thuis.
Negatief is dat jouw persoonlijke data ergens in de wereld op een harde schijf staan en dat een aanbieder en zijn personeel erbij kunnen. En als ze de beveiliging niet op orde hebben de rest van de wereld ook.
Onbekend is vaak ook de exit strategie voor het geval de dienst al te erlieslatend wordt. Krijg je nog de tijd om je data veilig te stellen of gaat de stekker er gewoon uit?

Patriot act

De Amerikaanse geheime dienst is sinds 11 september 2001 wat achterdochtig. Data opgeslagen in de Verenigde Staten, of bij een bedrijf met een vestiging in de Verenigde Staten, mogen zij lezen. Dit geldt niet als de aanbieder zich uitsluitend op de EU richt.
Ik weet niet hoe geheim (of hoe privé) jouw data is, maar je kunt een stevige versleuteling met bijvoorbeeld TrueCrypt overwegen als je niet zeker weet dat jouw data niet onder deze wet valt.

Methode

Er zijn globaal twee methodes waarop de data opgeslagen kan worden.
De eerste mogelijkheid is dat een map op je computer die gesynchroniseerd wordt met de web opslag. Je kunt altijd bij de data in de map, en als je internetverbinding hebt wordt de inhoud gesynchroniseerd. Je kunt deze map op meerdere computers aanmaken, via de internetverbinding wordt de map op allen gelijk gehouden.
De tweede methode is dat een map op het internet in de verkenner zichtbaar is. De data staat dan maar op één plaats en is altijd actueel. Nadeel is dat je alleen bij je data kunt als je verbinding hebt. De koppeling vindt dan plaats met een WebDAV cliënt (Web-based Distributed Authoring and Versioning) waarmee je in de verkenner met drag-and-drop je bestanden kunt beheren zonder in te loggen met een ftp programma.

De aanbieders in alfabetische volgorde

Amazon Cloud Drive

De webwinkel Amazon biedt een gratis web opslag van vijf GB. Op https://www.amazon.com/clouddrive kun je software downloaden voor Windows en Mac.
Amazon biedt uitbreiding van de ruimte van 20 GB voor $ 10 tot 1 TB voor $ 500 per jaar.
De Cloud Player, waar je gratis muziek (250 nummers) of tegen betaling van $24.99 per jaar zelfs 250.000 nummers kunt opslaan werkt alleen in de Verenigde Staten.
De werkwijze van Amazon wijkt af van de andere aanbieders. Je krijgt in de taaklijst een pictogram van een wolkje, daarmee kun je een venster op je bureaublad openen waar je bestanden en mappen heen kunt slepen. Bestanden terughalen doe je door in de browser in te loggen bij Amazon en daar de bestanden te downloaden als van een willekeurige site. Het werkt, alleen anders dan de anderen.

plaatje plaatje

Amazon is niet meer dan een wolkje in de taakbalk. Daarmee kun je wel een venster openen om bestanden naar het internet te slepen.

Box

Een bekende service is Box, https://www.box.com. Zij hebben in ieder geval een duidelijk business model, ze richten zich op de zakelijke markt. Als particulier kun je 5 GB gratis opslagruimte krijgen. Als je meer wilt kost dat voor 25 GB € 8,50 en voor 50 GB € 17,00.
Inschrijven gaat simpel: Een voornaam, een achternaam en een telefoonnummer die er verder niet toe doen, een werkend e‑mailadres en een wachtwoord zijn nodig. Box stuurt een mail en als je die bevestigd heb je je vijf Gigabyte opslag.
Er zijn veel applicaties voor Box, maar een deel, zoals de applicatie om een map op je computer met BOX te synchroniseren, is alleen voor betalende klanten. Gratis programma's zijn er wel om documenten rechtstreeks op het net te bewerken, bijvoorbeeld met Word, en een WebDAV cliënt.
Aanmelden van de WebDAV cliënt doe je op https://www.box.com/dav met je gebruikersnaam en wachtwoord.

plaatje plaatje

Dropbox

Waarschijnlijk de bekendste cloud opslagservice is Dropbox. Via de site, https://www.Dropbox.com, kun je inloggen en maar liefst twee GB gratis claimen. Remmende voorsprong heet dat geloof ik.
Je kunt je data in een browser op het web zien en downloaden, je kunt ook een programma installeren dat automatisch de data bij Dropbox synchroniseert met mappen op je computer. Op het moment van schrijven is voor Windows versie 1.4.12 actueel.
Bij het standaard installeren gebruikt Dropbox de map C:\Users\Gebuiker\Dropbox om alle bestanden met het net te synchroniseren. In de advanced setup kun je aangeven welke map op je computer je wilt gebruiken en of je alle mappen wilt synchroniseren of alleen de mappen die je selecteert.
Dropbox geeft gratis slechts een magere 2 GB opslagruimte, maar je kunt bijverdienen. Voltooi ten minste 5 van de 7 Get Started stappen en krijg 250 MB extra ruimte. Sleep je vrienden erbij en voor iedere vriend die ook een account opent krijg je 500 MB extra. Je kunt ook een stapel hotmailadressen aanmaken en al die fictieve vrienden een account laten openen, maar dat is geloof ik niet de bedoeling.

plaatje

Dropbox heeft een mooi (subjectief, ja) systeem om aan te geven of data actueel is.
Als er een vinkje in een groene cirkel bij een bestand of map staat is dat bestand of die complete map actueel, de inhoud is dus exact gelijk aan het bestand of de map op het internet.
Staat er blauwe cirkel bij het bestand met twee pijltjes dan is er verschil tussen beide bestanden (op de computer en op het internet). Als je de computer uitzet voor het bestand helemaal is gesynchroniseerd kun je versieproblemen krijgen.
De synchronisatie wordt automatisch hervat als de computer weer verbinding heeft met het internet.

plaatje

Google drive

Ook Google heeft een gratis opslag, zij bieden 5 GB. Op https://drive.google.com meld je je aan. Als je al een Gmail account hebt moet (kun) je dat gebruiken.
Je kunt de Google drive installeren om een map op je computer te synchroniseren met het internet. Opmerkelijk, het vinkje Optioneel: draag bij aan het verbeteren van dit product door gebruiksstatistieken en crashmeldingen automatisch te verzenden naar Google is niet standaard gezet. Zo kennen we Google niet.
Ook in de browser kun je bestanden uploaden, van de computer naar het internet kopiëren, en downloaden, van het internet naar de computer kopiëren. Om hele mappen te uploaden moet je Google 's eigen Chrome browser gebruiken.
Google ondersteunt ook Linux, maar dan alleen het eigen Chromium, niet de veelgebruikte varianten.
Onderdeel van de Google drive zijn office applicaties waarmee documenten, spreadsheets en presentaties op het internet gemaakt en bewerkt kunnen worden.
plaatje

iCloud voor iOS-devices

De iCloud van Apple is voornamelijk bedoeld om de instellingen van je IOS apparaten op te slaan en te synchroniseren. Zomaar wat bestanden uploaden is er niet bij. Gelet op mijn afkeer van Apple in het algemeen en in het bijzonder de beperkingen die Apple je oplegt om met data op je eigen iPad en iPhone op te slaan maak ik hier verder geen woorden aan vuil. Ik zeg niet dat het onwerkbaar is, maar wel voor mij.
De iCloud van Apple is voornamelijk bedoeld om de instellingen van je iOS apparaten op te slaan en te synchroniseren.
Bestanden in de (i)Cloud plaatsen kan alleen met Apples eigen Pages, Numbers en Keynote. Verder biedt iCloud allerlei andere voorzieningen die erg handig zijn voor bezitters van een Mac of een iOS-apparaat. Aangezien het in dit artikel vooral gaat om opslag van bestanden laat ik de iCloud verder buiten beschouwing.

Microsoft Skydrive

Microsoft is bezig haar hele Hotmail service om te zetten naar een Outlook omgeving. Outlook is de grote broer van Outlook Expres, de mail cliënt die onderdeel was van Windows tot en met XP. Outlook is onderdeel van Microsoft Office, wordt automatisch geïnstalleerd als Office in de standaard instelling wordt geïnstalleerd en is vooral in gebruik bij bedrijven.
Outlook geeft het allemaal een wat serieuzer uiterlijk (volgens Microsoft: een fris, overzichtelijk ontwerp dat intuïtief in gebruik is) met een koppeling naar Twitter en Facebook. Ze adverteren ermee dat je gratis Word, Excel en PowerPoint Web Apps krijgt en 7 GB aan gratis cloudopslag, maar vergeten te zeggen dat ze een paar maanden geleden nog 25 GB gratis opslag boden. De 18 GB verschil hebben ze van iedereen afgepakt die deze niet op tijd heeft geclaimd.
Microsoft stelt dat je persoonlijke gesprekken niet worden gebruikt voor advertenties, waarschijnlijk bedoeld als sneer naar Google dat juist woorden in berichten gebruikt voor gerichte advertenties naast die berichten.
Maar genoeg van het Microsoft bashen.
Microsoft is een groot bedrijf dat haar naam niet zal willen verliezen aan het kwijtraken van gegevens van haar klanten en dat het komende decennium ook nog wel zal bestaan. Ze bieden iedere gebruiker gratis 7 GB opslag aan, en dat is nog altijd de grootste omvang van de hier bekeken aanbieders. Kortom, een prima plaats om gegevens op te slaan, en dat meen ik ook nog.
Op https://skydrive.live.com kun je een skydrive aanmaken en applicaties voor de diverse besturingssystemen downloaden (Linux? Nee die toevallig niet, wel Android en Apple).
Onderdeel van de Skydrive zijn office applicaties waarmee documenten, spreadsheets en presentaties op het internet gemaakt en bewerkt kunnen worden. Net zoiets als bij Google, maar dan lijkt het heel logisch meer op de standaard office programma's van Microsoft. Volgens de help is het Office 2013, en het draait als web applicatie ook onder een aantal (niet alle) Linuxversies, bijvoorbeeld Linux Mint.

plaatje
plaatje
Skydrive gebruikt een wolkje in de taakbalk om de verkenner te openen in de SkyDrive map. Het wolkje lijkt op dat van Amazon.
De office applicaties lijken erg op MS Office zoals de meesten van ons dat hebben geïnstalleerd.
In dit geval draait het ook zonder problemen onder Linux Mint.

Strato

Strato uit Duitsland (https://hidrive.strato.com) is een al langer bestaand serieus bedrijf. Het biedt online opslag aan van 5 GB, met 5 GB extra als je 10 anderen weet te strikken om zich aan te melden (of je kunt de adressen gebruiken die je al voor Dropbox had aangemaakt).
De 20 GB versie kun je 30 dagen gratis testen als je opeens veel ruimte nodig hebt.
Voor de betaalde diensten geldt een minimale contractduur van zes maanden en de maandelijkse prijzen zijn € 3,90 (20 GB), € 4,90 (50 GB) en € 6,90 (100 GB). Strato lijkt een goede en betrouwbare partner.
plaatje
Strato gebruikt de WebDAV instellingen. De data staan op het internet, maar zijn te gebruiken vanuit de verkenner. Ook op onder IOS kun je met een programma als 'WebDAV Navigator' je bestanden benaderen.

SugarSync

SugarSync, https://www.sugarsync.com, heeft erg goed naar Dropbox gekeken. Ze hebben programma's voor Mac, Windows en de mobiele apparaten.
Je kunt 5 keer 125 MB verdienen door je te onderwerpen aan de voor SugarSync belangrijke taakjes: SugarSync installeren op je computer en op je mobiel of tablet, een bestand publiek delen, een map delen en een bestand per mail uploaden. Het zijn op zich best handige dingen om eens te proberen, maar ze brengen het een beetje kinderachtig. Of misschien doen ze gewoon Dropbox op een zo overdreven manier na dat het wringt.
Afwijkend van Dropbox is dat SugarSync standaard wel 5GB opslag biedt, maar dat is nu de norm. Verder een programma waar ik weinig over te melden heb, functioneert onopvallend en probleemloos, ook een aanrader.

plaatje

TrendMicro SafeSync

Ook de aanbieder van de 'Belastingdienst antivirus', TendMicro, biedt online opslag aan. De software is te gebruiken onder Windows en Mac OSX, de data is te benaderen vanaf mobiele devices met Android, IOS en Windows Mobile. Bij een beveiligingsbedrijf kun je ervan uitgaan dat ze de data op een betrouwbare manier opslaan en back-uppen.
Wij, als gebruikers van de Titanium versie, hebben waarschijnlijk recht op een gratis opslag van 10 GB. Waarschijnlijk ja, want om deze 10GB te gebruiken moet je beginnen met zoeken naar de juiste download, omvangrijk met 112 MB. Bij het installeren wilde het vervolgens de bestaande Titanium versie verwijderen, de computer opnieuw opstarten en de nieuwe versie installeren. Dat ging mij te ver, helemaal omdat ik niet de zekerheid vooraf kreeg dat onze licentie te gebruiken was met de gedownloade versie van Trend Micro. Deze handelingen moet je vervolgens op iedere computer (maximaal drie dus) herhalen waarvan je toegang wilt tot de cloudopslag. Ik vond een USB stickje opeens een aantrekkelijk alternatief.
Voor wie het zelf wil proberen: http://esupport.trendmicro.com/solution/en-us/1059197.aspx.
Als je gratis 50 GB gedurende 30 dagen wilt gebruiken kun je een testversie van de betaalde dienst installeren vanaf http://www.trendmicro.nl/producten/safesync/.

Ubuntu One

Van een bedrijf waarvan je mag verwachten dat de software goed onder Linux draait. En dat klopt, de software is volledig in Ubuntu Linux geïntegreerd. Maar ook onder Windows geen probleem, je kunt zelfs vanuit Windows een opslag aanmaken zonder ooit met Linux in aanraking te komen. Triest.
De eerste 5 GB is gratis, voor meer ruimte moet betaald worden. Net zoals bij veel andere aanbieders kun je extra ruimte krijgen door je vrienden erbij te halen, in dit geval 500MB per vriend die zich inschrijft.
Het webadres is https://one.ubuntu.com/.

plaatje

De veiligheid van je data, en dus je privacy
Veiligheid

De veiligheid verdient in the cloud extra aandacht.
De belangrijkste vraag die opkomt: hoe erg is het als een ander de data leest? De Belastingdienst wil uiteraard niet dat anderen de gegevens van de belastingplichtigen inzien. Ook de inloggegevens van de bank zijn gevoelige gegevens.
Maar van de data die je zelf produceert, hoe erg is het als een ander daar over struikelt? De artikelen die ik schrijf voor de Computer Expres sla ik allemaal op in een Dropbox. Als iemand die kraakt ziet diegene de diverse stadia van ontwikkeling, en het definitieve artikel een maand voor de rest van de club, dat is allemaal niet spectaculair (NEEN, dit is niet bedoeld als uitdaging).

Twee momenten

De veiligheid moet gewaarborgd zijn op twee momenten: tijdens het transport tussen je computer thuis en de server van de aanbieder, en op de harde schijf van de aanbieder van de dienst.
Het transport is eenvoudig te beveiligen. Laat het adres altijd voorafgaan door https, met de s van secure.
Zolang jij er zeker van bent dat je het goede adres gebruikt kan de data onderweg niet afgeluisterd worden.
De opslag bij de aanbieder is een heel ander probleem: Iedereen die fysiek toegang heeft tot de server kan bij jouw data. Als de aanbieder de beveiliging niet goed heeft geregeld kan zelfs iedereen met een internet verbinding bij jouw data. Daar is niets aan te doen. Je kunt er wel voor zorgen dat de data onleesbaar is.

Encryptie

Ik heb het wel eens vaker gezegd, het is bijna onmogelijk om mensen fysiek bij de data weg te houden, of die op je eigen computer staat of op het internet. Zorg er daarom voor dat de data onbruikbaar is, versleutel de data. Windows heeft eigen versleutelingsmethoden, zoals BitLocker, maar die deugt hier niet voor. BitLocker versleuteld de data zolang ze op de harde schijf is opgeslagen, maar zodra Windows is opgestart (met de juiste gebruikersnaam en wachtwoord) is de data leesbaar. Het transport naar een server op internet gebeurt in dat geval onversleuteld, en de opslag op internet ook. De oplossing zit in het individueel versleutelen van ieder bestand dat je op internet zet. Je kunt daar een inpakker als 7Zip voor gebruiken, maar ook TrueCrypt.

TrueCrypt container

Over TrueCrypt (http://www.truecrypt.org/downloads) heb ik in Computer Express 5 van 2009 al geschreven.
Met TrueCrypt kun je een nieuw bestand maken dat gaat dienen als een virtuele schijf.
Op je harde schijf is het een groot bestand, maar je werkt ermee als met een extra harde schijf.
Uit testen door C'T is gebleken dat TrueCrypt in de cloud het beste werkt in combinatie met Dropbox.
Als gezegd, een TrueCrypt container is één groot bestand waar meerdere documenten in (kunnen) zitten, als je één klein bestandje toevoegt, wijzigt of verwijdert worden bij Dropbox alleen de gewijzigde gegevens geüpload, andere aanbieders gaan de complete container opnieuw uploaden.
TrueCrypt is beschikbaar voor Linux vanaf kernel 2.6, Mac OS X vanaf 10.4 en Windows vanaf XP, maar niet voor de mobiele platformen.
plaatje

Praktijkvoorbeeld: TrueCrypt container in een Dropbox op het Windowsplatform
Dropbox installeren

Download vanaf https://www.Dropbox.com de juiste smaak (Linux, Mac of Windows) en installeer het programma, ik ga uit van versie 1.4.12 voor Windows. Het programma spreekt onder andere Engels, maar geen Nederlands.
Het installatieprogramma start je door op de download (Dropbox 1.4.12.exe) te dubbelklikken en leidt je duidelijk door de installatie, kortom dat is door iedereen te doen.
De eerste vraag is: I don't have a Dropbox account / I already have a Dropbox account. Als je al een Dropbox account hebt kies je de tweede en word je gevraagd om je inloggegevens. Heb je geen account dan kun je direct met de eerste keuze een account maken.
Je kunt kiezen voor een geavanceerde setup of een standaard setup. Bij de geavanceerde setup kun je instellen welke map gesynchroniseerd wordt (standaard C:\Users\gebruikersnaam\Dropbox) en of alle mappen op het internet met de computer gesynchroniseerd worden (standaard) of slechts een aantal geselecteerde mappen.
Ik zet de TrueCrypt container in een aparte map. Die container wordt groot, die wil ik niet naar ieder apparaat downloaden, daarom kies ik voor de geavanceerde setup en selecteer ik handmatig de mappen.
Als laatste stap bieden ze nog aan dat als je het telefoonnummer van je mobiel invoert ze een linkje sturen naar het downloadprogramma voor dat toestel. Uiteraard werkt dit alleen op smartphones. Het verzamelen van persoonlijke data begint daarmee vanaf het eerste moment, hoog tijd om de data te beveiligen.

plaatje

TrueCrypt installeren

Download vanaf http://www.truecrypt.org/downloads het installatieprogramma en installeer het. Ik ga uit van 7.1a voor Windows, de meest actuele. Het installatieprogramma is duidelijk en door iedereen te doen.
Je kunt kiezen uit Install om het programma te installeren op de computer, maar ook Extract om het programma alleen uit te pakken, zodat je het mee kunt nemen op een USB stick om zonder installeren op iedere (Windows‑) machine te gebruiken. Als je het programma installeert kun je de standaard instellingen gebruiken.

plaatje
Bij de installatie van TrueCrypt kun je de standaard instellingen gebruiken.

plaatje
Dropbox geeft in de taakbalk de status aan. En draait zonder problemen onder Windows 8.

Dropbox en TrueCrypt gebruiken

TrueCrypt gebruikt een bestand op de harde schijf als een container. Die container kun je aankoppelen (mount) en dan wordt het een extra harde schijf op je computer.

plaatje

In het TrueCrypt venster selecteer je een vrije schijfletter en de versleutelde container. Na een klik op Mount moet je het wachtwoord ingeven en vervolgens kun je de inhoud van de container zien onder de schijfletter.

Op het moment dat de container is gekoppeld vindt er geen synchronisatie plaats van het containerbestand met gegevens en het containerbestand in de Dropbox op het internet.
De aanbevolen werkwijze is daarom dat je de container niet standaard aankoppelt. Nadat de computer is opgestart wacht je tot de container is gesynchroniseerd. Als de laatste keer dat je in de container hebt gewerkt op dezelfde computer is hoef je uiteraard niet te wachten.
Als de container is gesynchroniseerd (groen vinkje in de verkenner) kun je hem aankoppelen en de data bewerken. Als je klaar bent koppel je de container af (dismount) en wacht je met het uitschakelen of in de slaapstand zetten van de computer totdat de container weer is gesynchroniseerd.

plaatje
In het TrueCrypt venster moet je de versleutelde container Dismounten om de container vrij te geven en Dropbox in staat te stellen de container met de opslag op het internet te synchroniseren.

Waarom Dropbox en TrueCrypt in combinatie gebruiken?

Dropbox en TrueCrypt zijn programma's die al langere tijd in omloop zijn en zich goed hebben bewezen. Bijkomend voordeel is dat beide op zowel Linux, Mac als Windows werken. Je kunt zonder problemen vanaf deze drie platformen bij je data. En het laatste voordeel is dat Dropbox alleen dat deel van de container synchroniseert dat is gewijzigd, dus als je een container hebt van 500 MB waarin je in een document een woord verandert dan wordt er maar een heel klein deel van de container gesynchroniseerd, niet de volle 500 MB.
Omdat TrueCrypt niet op mobieltjes werkt heeft het geen zin om de container naar je telefoon of tablet te kopiëren. Zet de TrueCrypt container daarom altijd in een eigen map, en neem die niet op in de synchonisering van dat mobiele device.

plaatje
Zolang er geen groen vinkje voor het bestand staat, hier sleutel.tc, is de container niet gesynchroniseerd.

Overzicht gratis cloudopslag

Naam

Amazon

BOX

Dropbox

Google

MS Skydrive

Strato

SugarSync

Ubuntu One

Computer

 

 

 

 

 

 

 

 

Linux

 

 

X

Chromium

X

Mac

X

X

X

X

X

X

X

Windows

X

X

X

X

X

X

X

X

Mobiel

Android

X

X

X

X

X

X

BlackBerry

X

X

IOS

X

X

X

X

X

X

Windows Phone

X

X

X

Gratis

5GB

5GB

>2GB

5GB

7GB

5GB

5GB

5GB

Betaald

per jaar

per maand

per maand

per jaar

per maand

per jaar

per jaar

20 GB

$10,00

(25 GB) €8,50

$2,49

$8,00

€3,90

(30 GB) $ 49,99

(25 GB) $ 29,99

50 GB

$25,00

(50 GB) €17,00

$9,99

$19,00

€4,90

(60 GB) $ 99,99

100 GB

$50,00

$19,99

$4,99

$37,00

€6,90

$ 149,99

200 GB

$100,00

500 GB

$250,00

1000 GB

$500,00

Links:

Amazon Cloud Drive
Box.net
Dropbox
Google drive
Microsoft Skydrive
Strato
SugarSync
Ubuntu One
TrueCrypt

Conclusie

Met een half uurtje zoeken heb ik 34 GB gratis opslag in de cloud gevonden, en ik weet zeker dat ik niet compleet ben. Dat kun je vermenigvuldigen met het aantal e‑mail adressen dat je hebt, of speciaal voor dit doel aanmaakt. Een mooie opsteker in deze tijden van crisis.
Het idee erachter is natuurlijk wel dat de aanbieders proberen steeds meer grip op haar klanten te krijgen, wees je daarvan bewust met de data die op het net opslaat. Big Brother, zowel de aanbieder van de opslag als de Amerikaanse overheid, is watching you.
Verder ben ik niet neutraal. Ik gebruik Dropbox al een paar jaar. Ik vind het een geweldig programma, als enige beschikbaar op Linux, Mac en Windows en bovendien op veel mobiele platforms. Je hebt daarmee altijd je actuele data bij je en die wordt op de achtergrond geactualiseerd. De belangrijke data kun je daarbij versleutelen met TrueCrypt.
Ik heb de programma's ook op Windows 8 geprobeerd en ben daar geen gekke dingen tegengekomen.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 5 van 2012

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 13 november 2013
.