PvCF

logo PvCF

Het BIOS van
de Acer updaten

Toen ik voor mijn artikel over de nieuwe Acer computer alle drivers downloadde ontdekte ik dat er ook een nieuwere BIOS-versie was dan degene waarmee de computer was afgeleverd.
Nieuwer is (meestal) beter, dus installeren maar.

Het BIOS van de Acer actualiseren

De letters BIOS staan voor de afkorting Basic Input/Output System. Het is het eerste onderdeel van de computer dat na het opstarten gelezen wordt.
In het BIOS is vastgelegd wat voor computer het betreft, in mijn geval een Acer Aspire 9423 WSMi.
Na de basis initialisatie controleert het BIOS het geïnstalleerde geheugen, zowel het type als de hoeveelheid. Vervolgens worden alle aangesloten onderdelen, zoals harde schijf en cd/dvd herkend.
Als dat allemaal succesvol is verlopen wordt het besturingssysteem opgestart.

BIOS geheugen

Het BIOS herkent (als het goed is) zelfstandig alle componenten van de computer.
Daarnaast kun je ook een aantal dingen regelen in het BIOS. Standaard wordt na het opstarten, als het BIOS de computer test, een Acer scherm getoond. Als je dat niet wilt kun je in het BIOS aangeven dat niet dat scherm getoond moet worden, maar de resultaten van het testen. Voorts kun je aangeven of de computer met een wachtwoord beveiligd moet worden, om op te starten of alleen om veranderingen in het BIOS aan te brengen. En ook niet onbelangrijk, je kunt in het BIOS aangeven in welke volgorde de apparaten bekeken moeten worden om van op te starten: eerst de harde schijf of eerst het cd/dvd station.
Al met al leuke dingen om eens te bekijken of te wijzigen.

Afbeelding 1: Op de site van Acer zoeken naar een nieuwe BIOS.
Afbeelding 1: Op de site van Acer zoeken naar een nieuwe BIOS

BIOS

Het BIOS is de basis van de computer, en wordt iedere keer dat je de computer opstart als eerste geladen. Ook in het BIOS kunnen fouten zitten, of er kunnen functies toegevoegd worden. Het kan dus zinvol zijn de nieuwste versie van het BIOS te installeren, maar zonder gevaar is het niet. Als het updaten mislukt, bijvoorbeeld omdat de stroom uitvalt, kan het zijn dat je computer niet meer wil opstarten – zonder dure reparatie. En aanspraak op garantie heb je in dat geval waarschijnlijk ook niet meer. WEET WAT JE DOET!

Nieuwe BIOS downloaden

Op de download site van Acer (ftp://ftp.work.acer-euro.com/) kun je alle drivers voor je computer vinden. Op deze site wordt een indeling gemaakt naar de producten die Acer levert. In mijn geval heb ik dus in de map notebook, vervolgens de map aspire_9420 en daarna in de map BIOS gekeken. In die map staan alle BIOS-sen die in de loop der tijden voor de Acer 9420 –serie zijn uitgebracht.
Het adres in een keer:
ftp://ftp.work.acer-euro.com/notebook/aspire_9420/bios.

Beschikbare BIOSsen

In de map staan momenteel een vijftal BIOS-sen: v1.03, v1.09, v1.13 (allen merkwaardig genoeg van 23-02-2007), v1.20 (02-04-2007) en 1.24 (24-01-2008). Niet alle BIOS-sen staan hier, daar zitten er dus ook een aantal tussen die niet helemaal goed zijn geweest.
Mijn Acer was uitgeleverd met versie 1.18, die staat er niet bij dus logischer wijze is deze niet geheel foutloos.
De nieuwste is versie 1.24, een zipbestand (v1.24.zip, een ingepakte en gecomprimeerde verzameling van bij elkaar behorende programma’s) van slecht 2309 KB groot en uitgebracht op 24 januari 2008.
Door op dit bestand te klikken wordt het naar je harde schijf gekopieerd.
Ik heb het op mijn bureaublad opgeslagen.

BIOS uitpakken

Door rechts te klikken op het icoontje van v1.24.zip opent zich een afrolmenu. Klik met de linker muisknop op <Alles uitpakken>. Er opent een wizzard die het bestandje keurig uitpakt in een mapje v1.24 op het bureaublad.
In het mapje staan vijf bestanden (ACERACDC.EXE, MA2-124.ROM, MA2-124.WPH, Myall2.bat en phlash16.exe) en een map (Winflash).
In het mapje Winflash staat het programma waarmee je de BIOS onder Windows kunt flashen, maar dat vind ik veel te gevaarlijk en die mogelijkheid negeer ik.
Onder Windows draaien diverse programma’s op de achtergrond waarbij niet altijd duidelijk is wat ze doen. Je kunt dus beter je computer opstarten vanaf een dosflop en vervolgens onder dos het BIOS flashen.
Probleempje: wie heeft er nog een dos-flop, en wie heeft er nog een diskdrive in zijn computer.
Je kunt je computer echter ook opstarten vanaf een USB–stick (zie het artikel BIOS Acer Aspire updaten) of een opstartbare cd maken.

Afbeelding 2: Pak v1.24.zip uit.
Afbeelding 2: Pak v1.24.zip uit.

Opstart cd aanmaken met Nero Burning Rom

Gelukkig kun je met de meeste cd-brand programma’s, zoals bijvoorbeeld Nero Burning Rom, nog een opstartbare cd rom maken.
Start Nero en kies voor nieuw. Kies uit het afrolmenu onder CD voor <CD-ROM (Boot)>. Kies als image-file (het bestand met de opstartbestanden) voor het standaard bij Nero meegeleverde image en klik op <Nieuw>.

Afbeelding 3: Maak een opstartbare cd-rom.
Afbeelding 3: Maak een opstartbare cd-rom.

Kopieer alle bestanden uit de map <v1.24> (ACERACDC.EXE, MA2-124.ROM, MA2-124.WPH, Myall2.bat en phlash16.exe) naar de cd-rom en brand de cd.
Omdat het maar een heel klein cd-tje wordt voor eenmalig gebruik kun je hier het beste een herschrijfbare cd voor pakken.
Of, nog beter, je maakt een opstartbare dvd en brandt er gelijk alle drivers voor je computer bij.

Afbeelding 4: Brand de flash bestanden ook op de cd.
Afbeelding 4: Brand de flash bestanden ook op de cd.

Starten vanaf cd

Nadat de cd klaar is kun je deze gebruiken om de computer opnieuw op te starten.
Sluit Windows af en start de computer opnieuw op. Zorg ervoor dat de computer vanaf de cd opstart. Bij de Acer 9423 moet je daarvoor op de <F12>-toets drukken tijdens het opstarten, dus voordat Windows begint te laden. Dan verschijnt er een menu en kies dan voor de cd-speler (Optiarc DVD RW AD-7530A) als bootmedium.

BIOS flashen

Als alles goed gaat staat er een simpele dosprompt naar je te knipperen. geef nu het commando myall2 gevolgd door <Enter> en het flashen begint. Desgevraagd kun je de oude BIOS opslaan en verder wijst alles zich vanzelf.

Verantwoording

Iedere computer heeft een eigen BIOS. Als je het BIOS van en andere (dus verkeerde) computer download en installeert heeft dat onvoorspelbare (en meestal onherstelbare) gevolgen. WEES ER DUS ZEKER VAN DAT JE DE GOEDE BIOS DOWNLOAD EN INSTALLEERT.
Het updaten (flashen) van een BIOS grijpt diep in in je computer. Het mag dus nooit onderbroken worden, bijvoorbeeld door een stroomstoring. Het risico van een stroomstoring is bij een notebook met een opgeladen accu verwaarloosbaar klein. ALS ER EEN STROOMSTORING OPTREEDT TIJDENS HET UPDATEN WORDT JE COMPUTER ONHERSTELBAAR BESCHADIGD!
Ik heb het hele verhaal geschreven over mijn notebook, de Aspire 9423 WSMi. Het kan natuurlijk zo zijn dat het bij een andere configuratie net iets anders is. Het is dan ook een actie die je bij voorkeur alleen onderneemt als je weet wat je doet.
De PvCF en ik nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor als het bij jouw mis gaat.

Downloads:

Downloadsite van Acer.
Download BIOS versie 1.24 voor de Acer Aspire 9423 WSMi: v1.24.zip

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express van augustus 2007

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012